Exporteursbijeenkomst ADSB 2019

Atradius nieuws

Maandagmiddag 21 januari was het weer tijd voor de jaarlijkse exporteursbijeenkomst van Atradius Dutch State Business op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Bert Bruning opende de bijeenkomst en gaf kort inzicht in de ontwikkelingen in de portefeuille exportkredietverzekering van Atradius DSB. Ook ging hij wat dieper in op de ondersteuning voor duurzame projecten. Zo worden groene bedrijven inmiddels al actief benaderd, maar er zal in de toekomst ook worden gekeken hoe we onze producten beter kunnen laten aansluiten op de behoefte van duurzame exporteurs. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, waren de CIRR (Commercial Interest Reference Rate - waarmee het mogelijk is om een vaste lage rente op exportleningen te krijgen) en de toekomst van Invest NL waarin Atradius DSB samenwerkt met FMO en RVO wanneer het gaat om exportondersteuning.  

Menno Snel, Staatssecretaris van het ministerie van Financiën was uitgenodigd als gastspreker. Helaas moest hij verstek laten gaan vanwege andere verplichtingen in Den Haag. Onze economen, John Lorié en Afke Zeilstra, namen zodoende direct het stokje over van Bruning en spraken over de ontwikkelingen in de mondiale energiemarkt. Lorié sprak vooral over de mondiale ontwikkelingen en de verschillende scenario’s die er mogelijk zijn. De scenario’s lopen namelijk nogal uiteen, waarbij het beleid (van landen over de hele wereld) op duurzame energie van grote impact is op de uiteindelijke ontwikkeling in de energiemarkt. De snelle groei in duurzame elektriciteit kan door beleidssteun, prestatieverbeteringen en prijsdalingen leiden tot een droomscenario. Maar de verwachting is dat dit waarschijnlijk niet gehaald zal worden.

Zeilstra sprak over de verwachtingen voor het gebruik van wind- en zonne-energie. Vooral op het gebied van windenergie stuwen de VS en China de wereldwijde groei. Als het gaat om zonne-energie investeert China fors, maar ook India is op dit gebied erg actief. Het is wel gebleken dat de overheidssteun erg beperkt is in vergelijking met de totale investeringen. Maar de enorme groeiverwachting uit het droomscenario biedt wel kansen voor ondernemers die in deze sector actief zijn. Hierin ligt het gebruik van windenergie 65% hoger en het gebruik van zonne-energie zelfs 78% hoger dan de behoudende verwachtingen. Laten we hopen dat de ontwikkelingen voor duurzame energie niet stoppen en dat we in ieder geval dicht bij het droomscenario zullen eindigen.

Na de afsluiting van het officiële gedeelte door Bruning was het tijd voor de netwerkborrel. Ondanks dat deze specifieke maandag bekend staat als ‘Blue Monday’ kunnen we terugkijken op een drukbezocht en geslaagd evenement.