Fabrikant dierenvoer kiest voor Nederlandse machine

Atradius nieuws

Lan Handling Technologies BV (hierna LAN) uit Tilburg levert sinds 1970 een breed scala aan verpakkings- en handlingssystemen met name aan de voedingsmiddelenindustrie.

LAN is gespecialiseerd in het ontwerpen van automatische handling systemen voor sterilisatieprocessen en End of Line verpakkingsmachines. LAN is marktleider op het gebied van zogenaamde pouch handlingsystemen en ontwerpt nieuwe oplossingen voor klanten door gebruik te maken van innovatieve technieken.

Atradius Dutch State Business werd benaderd door het Braziliaanse Manfrim Industrial e Comercial LTDA (hierna Manfrim, zie ook “Productielijn uit Almelo voor Braziliaanse fabrikant dierenvoer”). Manfrim is een familiebedrijf gevestigd in Brazilië dat al meer dan 50 jaar actief is in de voedingsindustrie. Van oorsprong was Manfrim actief in de verwerking van maismeel, koffie, graan en rijst.

machine van LAN handling

In 2001 is de onderneming zich hoofdzakelijk gaan richten op de productie van premium diervoeding voor honden en katten. De organisatie is een van de grootste producenten van diervoeding in Brazilië. Samen met een Amerikaanse bank waren zij ook met andere Nederlandse ondernemers in gesprek en hierdoor waren ze op de hoogte van de faciliteiten die Atradius Dutch State Business kan bieden.

Tot op heden produceert Manfrim alleen droge diervoeding. Maar door de aanschaf van nieuwe machines, kunnen zij hun productportfolio uitbreiden met een nieuwe lijn ‘natte’ diervoeding. De nieuwe machines zullen worden gebruikt voor de diervoeding van het merk Special Dog. Manfrim beschikt zelf al over een eigen machine waarmee een zogenaamde diervoeding emulsie wordt gemaakt. LAN zal zorgen voor het ontwerp, de levering en de installatie van een pouch handling system en alutray handling system. Deze machines van LAN zorgen vervolgens voor de verpakking van de diervoeding in hersluitbare sachets.

Voor deze transactie is er een kredietverzekering afgesloten. Er zal een aanbetaling van 15% van het contractbedrag worden gedaan en de rest zal worden gefinancierd door middel van een 5-jarig koperskrediet met de Amerikaanse bank. LAN zal 80% van het contractbedrag ontvangen zodra de goederen klaar zijn voor transport en de resterende 5% zal worden voldaan na inbedrijfstelling, training en ondertekening van de acceptatieprotocollen door de debiteur.

Onder andere vanwege de aard en de beperkte omvang van de transactie zijn er geen onaanvaardbare negatieve milieu- en sociale effecten te verwachten. Bovendien heeft LAN maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel binnen de organisatie en werken ze conform internationale standaarden, zoals de UN Global Compact en de OESO-richtlijnen.

Inmiddels is de productie in volle gang, en de verwachting is dat in maart 2019 de systemen volledig operationeel zullen zijn in de fabriek van Manfrim in Brazilië. Naar verwachting zullen de eerste verpakkingen van de nieuwe lijn Special Dog enkele weken later in de winkels liggen.