Control Seal levert 252 afsluiters aan Koeweit

Persbericht

Control Seal BV uit Appingedam is al meer dan 30 jaar actief in de fabricatie van kleppen en afsluiters en toch zijn ze voor de meeste mensen niet zo bekend.

In de wereld van EPC’s (Engineering Procurement and Construction), de olie- en gasindustrie en de petrochemische industrie daarentegen staan de producten van Control Seal bekend om de hoge kwaliteit en inzetbaarheid in extreme omstandigheden. Control Seal garandeerd kwaliteit op basis van overheidswetgeving, maar ook op basis van de wensen en vereisten van de klant. Control Seal beschikt over een geavanceerd testlaboratorium om de duurzaamheid en functionaliteit van de producten te controleren alvorens deze

Afsluiter van Control Seal

de productie faciliteit verlaten. De afsluiters van Control Seal worden toegepast in raffinaderijen, olie en gas opslagfaciliteiten, luchthavens, pijpleidingen en nog veel meer.

Control Seal heeft in het verleden al vaker gebruik gemaakt van Atradius Dutch State Business, onder meer met diverse transacties naar China. Afgelopen zomer is er wederom een polis afgesloten bij Atradius Dutch State Business, maar dit keer naar Koeweit. Bij deze transactie gaat het om een zelfstandige garantiedekking en contragarantie, beiden als onderdeel van de fair calling facility. Met de zelfstandige garantiedekking wordt het risico afgedekt dat de afnemer de bankgarantie onterecht opvraagt. Het betreft hier dus eigenlijk een garantie die betrekking heeft op de moraliteit van de afnemer. Met de contragarantie heeft de bank altijd de benodigde zekerheid, want ongeacht de reden voor het opvragen van de bankgarantie, zij blijven uiteindelijk buiten schot. De zelfstandige garantiedekking is afgegeven op basis van 6 onderhoudsgaranties met een gedekt percentage van 80%. De langste looptijd hiervan bedraagt 42 maanden. Het fabricatie- en kredietrisico worden niet verzekerd in deze transactie.

De klant in Koeweit is een joint venture van drie bedrijven, namelijk Tecnicas Reunidas S.A. uit Spanje, Sinopec Engineering Co.uit China en Hanwa Engineering and Construction Corp.uit Zuid-Korea. Deze joint venture is een consortium dat speciaal is opgericht voor de eerste fase van de Al Zour raffinaderij in Koeweit. Het totale project heeft een miljardenomvang en Al Zour zal na afronding de grootste raffinaderij in het Midden-Oosten zijn.

Voor de acceptatie van het risico heeft Atradius Dutch State Business alle drie de bedrijven in de joint venture beoordeeld. Op basis van deze beoordeling bleek er geen reden tot twijfel aan de moraliteit, en er wordt ook verwacht dat de partij het project in Al Zour naar behoren zal uitvoeren. Omdat het in dit geval gaat om het verzekeren van een liquiditeitsproduct, namelijk de fair calling facility, was verder geen aanvullende MVO-beoordeling noodzakelijk.

Onlangs heeft Control Seal bij Atradius Dutch State Business weer een nieuwe aanvraag ingediend voor het Midden-Oosten. Inmiddels is ook hier een dekkingstoezegging voor afgegeven.