Nederlandse tuberculose ziekenhuizen in Ghana

Persbericht

Oldelft heeft zich gespecialiseerd in het installeren, operationeel maken en onderhouden van medische apparatuur en innovatieve Healthcare ICT systemen.

Delft Imaging Systems is gespecialiseerd in kostefficiënte, innovatieve röntgentechnieken met de nadruk op tuberculose (TB).In 2011 kregen de 2 bedrijven de gezamenlijke opdracht van het ministerie van Gezondheid van Ghana tot het leveren van 52 röntgenapparaten in combinatie met de innovatieve CAD4TB software die de longen controleert op de aanwezigheid van TB.

 

Rontgenfoto in TB container

 

Voor het project zijn zeecontainers geleverd. De containers zijn in feite volledig diagnostische laboratoria voor TB. In de container zit röntgenapparatuur, een control unit en een laboratorium.

 

Kaart met TB klinieken in Ghana

 

De zeecontainers staan verspreid door heel Ghana, waardoor medische hulp voor veel mensen dichterbij is gekomen. De mensen die werkzaam zijn in deze kleine container ziekenhuizen zijn geen getrainde specialisten in het interpreteren van röntgenfoto’s. Om ook zonder radioloog een diagnose te kunnen stellen, wordt de CAD4TB software gebruikt voor het lezen en interpreteren van de röntgenfoto’s. Maar als er wel een aanvullende diagnose gesteld moet worden door een specialist dan kan dat eenvoudig, doordat alle lokale ziekenhuizen digitaal verbonden zijn met regionale- en opleidingsziekenhuizen. Het is hiermee meteen het grootste e-health project in Afrika. 

Het resultaat is dat de digitale radiologie via het mobiele telefoonnetwerk ervoor zorgt dat er goede diagnoses gesteld kunnen worden door de artsen in de regionale ziekenhuizen. Dit geldt zelfs voor de patiënten in de veraf gelegen district ziekenhuizen.

 

TB container hospitaal

 

Hierdoor is Ghana beter in staat om de strijd aan te gaan met TB, omdat nu de eerste symptomen van deze besmettelijke ziekte veel eerder en op een goedkopere manier worden gesignaleerd.Bovendien stellen de multifunctionele röntgenapparaten de ziekenhuizen in staat om verwondingen en botbreuken beter te beoordelen. Daarmee levert het een positieve bijdrage aan de Ghanese gezondheidsvoorzieningen.Het project kwam mede tot stand door middel van een ORIO schenking aan Ghana, een faciliteit van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die inmiddels niet meer bestaat. Atradius Dutch State Business verzekerde het fabricatie- en kredietrisico voor Oldelft en het financieringsriscio voor ABNAMRO.