Achtbanen uit Vlodrop door heel Indonesië

Persbericht

Vekoma Rides Manufacturing BV is voor veel mensen misschien geen hele bekende bedrijfsnaam. Toch kent zo ongeveer iedereen een aantal van hun producten.

Het is namelijk een van de grootste achtbaanfabrikanten ter wereld, met een hoofdkantoor in Vlodrop in Limburg, vlakbij de Duitse grens. Ze zijn onder andere de fabrikant van de Condor en Robin Hood in Walibi Holland en de Python en de Vogel Rok in de Efteling. Vekoma exporteert wereldwijd en fabriceert vooral achtbanen maar ook nog andere bijzondere attracties zoals skyshuttles en flight simulators.

In Nederland denken we al snel bij achtbanen aan pretparken, maar in Indonesië heeft PT Trans Rekreasindo (Rekreasindo) 48 achtbanen bij Vekoma besteld. Rekreasindo maakt deel uit van de Transretail Indonesia Group (TRI Group), en zij exploiteren supermarkten en hypermarkten in de grote steden van Indonesië. In het nieuwe concept van deze keten komen shopping, entertainment en een foodcorner bij elkaar op één locatie. Onder de naam Kidsworld worden in het entertainmentgedeelte onder meer bioscopen, maar ook achtbanen aangeboden.

 

Achtbaan Vekoma in winkelcentra in Indonesië

 

TRI Group is sinds 2016 bezig met het ombouwen van circa 100 shopping centra. Een groot deel hiervan wordt voorzien van een Vekoma Family achtbaan. Dit zijn kindvriendelijke achtbanen, gericht op kinderen, eventueel met hun ouders. Er zijn inmiddels al meerdere achtbanen uitgeleverd, en verwacht wordt dat de laatste achtbaan in de eerste helft van 2020 zal worden geplaatst.

De achtbanen gaan gepaard met een aanzienlijke investering van meer dan EUR 70 miljoen. Rekreasindo heeft om deze reden aan Vekoma en Rabobank gevraagd of het mogelijk is om de betaling te voldoen uit de opbrengst van de achtbanen om zo de investering gespreid te betalen. In deze transactie wordt dan ook gebruik gemaakt van een 7-jarig koperskrediet van de Rabobank. Vanwege de lange financieringstermijn, is er uiteraard een aanzienlijk betalingsrisico. Daarom is er met Atradius Dutch State Business gekeken naar de mogelijkheden om het fabricage- en kredietrisico af te dekken.


Voor de acceptatie van deze polis is onder meer gekeken naar het landenrisico van Indonesië, de financiële situatie van de debiteur Rekreasindo, haar aandeelhouders en garanten, het management, de agentencommisie en de ontwikkelingen in de lokale markt. Verder is er een beoordeling gedaan op de milieu- en sociale effecten die voortvloeien uit de exportovereenkomst van dit project. Na een bezoek van Atradius Dutch State Business aan Rekreasindo en de inzichten die hieruit voortkwamen zijn we samen met de Rabobank en Vekoma uitgekomen op een financieringspolis in combinatie met een exporteurspolis die uiteindelijk heeft geleid tot dekking van deze transactie.

Hierdoor hebben Vekoma en de Rabobank de zekerheid dat de achtbanen geleverd kunnen worden zonder dat ze zich ernstig zorgen hoeven te maken over de betaling. Zo kan Vekoma zich richten op nieuwe uitdagende en spannende projecten voor de toekomst.