Atradius DSB zet zich in voor groene export

Atradius nieuws

Op woensdag 24 november organiseerde het Nederlandse ministerie van Financiën de tweede online conferentie van E3F.

Nederland werkt samen met een groep landen om de wereldwijde exportfinanciering te vergroenen: de Export Finance for Future Coalition (E3F).  Het evenement is een aanvulling op de COP26 die onlangs in Glasgow werd gehouden, waar landen een verklaring ondertekenden om in 2023 een einde te maken aan directe overheidsfinanciering voor internationale fossiele energieprojecten. Als exportkredietagentschap heeft Atradius Dutch State Business de Nederlandse staat ondersteund met de promotie en organisatie van dit politiek relevante evenement.

“Wij zijn blij dat er in internationaal verband hard gewerkt wordt aan de verduurzaming van exportfinanciering. Samen met de E3F-landen heeft Nederland potentie om op dit belangrijke thema het verschil te maken in de wereldwijde export. Wij zullen ons blijven inzetten om samen met onze klanten en opdrachtgever een toekomstbestendige exportkredietverzekering in te richten die toegankelijk is voor zowel kleine als grote bedrijven.”

Stephan Naber, Head of SMEs & Business Development - Atradius DSB 

Tijdens de conferentie is afgesproken om groene exportfinanciering inzichtelijk en meetbaar te maken. Door dit te doen kan de voortgang worden bijgehouden en vergeleken, ook in relatie tot de klimaatdoelen van Parijs. Daarnaast hebben de landen afgesproken zich verder in te spannen voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van groene exportfinanciering en het bevorderen van samenwerking op dit thema in internationale fora zoals de OESO.

Alle leden van de E3F-coalitie hebben de COP26-verklaring getekend. Daarin is afgesproken om met nieuw exportfinancieringsbeleid de groene energievoorziening te versnellen en steun aan de fossiele energiesector te beëindigen.

Samenwerken is nodig

Om de voortgang te monitoren hebben de E3F-landen afgesproken gezamenlijk te gaan rapporteren over groene transacties. Het eerste rapport hierover zal binnen een half jaar uitgebracht worden. Ook blijft de coalitie zich inzetten om zoveel mogelijk andere landen bij dit initiatief te betrekken, ook met het oog op een eerlijk speelveld. Tijdens deze conferentie traden België, Finland en Italië toe tot het samenwerkingsverband.

Ook nationale maatregelen

Het kabinet heeft nationaal ook verschillende maatregelen genomen om de exportfinanciering, in Nederland onder de noemer exportkredietverzekering, te vergroenen. Zo meet Nederland het aandeel van groen en fossiel in de portefeuille en zijn er ruimere dekkingsmogelijkheden voor groene transacties.

Export Finance for Future (E3F) werd dit voorjaar opgericht door Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. De uitgangspunten van de coalitie zijn hier te vinden.

Aligning International Public Support for the Clean Energy Transition. Volledige COP26 statement en ondertekenaars zijn hier te vinden.

Een brief aan exporteurs en klanten van Atradius Dutch State Business is hier te vinden

Atradius DSB Groen export oplossing 

Wilt u meer informatie over onze groene oplossing hebben? Bezoek de productpagina over groene dekkingen of neem contact op met een adviseur van Atradius Dutch State Business via 020 553 26 93 of info.dsb@atradius.com.