Einde overheidssteun fossiele energie

Atradius nieuws

Op maandag 8 november j.l. heeft de Nederlandse regering de COP26 verklaring, Aligning International Public Support for the Clean Energy Transition, ondertekend.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn heeft in Glasgow namens de Nederlandse regering de COP26 verklaring Aligning International Public Support for the Clean Energy Transition ondertekend. Hiermee sluit Nederland aan bij een kopgroep die zich inzet om nieuwe overheidssteun aan de fossiele energiesector in het buitenland te beëindigen per eind 2022. Dit raakt ook de exportkredietverzekering en Nederlandse exporteurs die hier gebruik van maken. Bovendien roept dit besluit ook een aantal vragen op bij het bedrijfsleven en andere belanghebbenden. Atradius Dutch State Business zal, via haar kanalen, regelmatig een update geven over de verdere uitwerking van dit besluit.

 

Atradius DSB groendekking Investeringslening

 

Welke activiteiten worden precies uitgesloten?

Er wordt in de verklaring expliciet gesproken over de ‘fossiele energiesector’. Dit verwijst naar activiteiten in upstream (exploratie en exploitatie van olie en gasvelden) en midstream (transport, opslag, productie, verwerking). Verschillende downstream (gebruik van fossiele brandstoffen of inzet als grondstof) activiteiten vallen niet onder de afspraken. Voorbeelden hiervan zijn de financiering van een staalfabriek, de petrochemische sector (voor productie van o.a. plastic) of de transportsector (zoals bussen en sleepboten) die gebruik maken van fossiele brandstoffen. In deze gevallen zijn op dit moment nog geen haalbare alternatieven voor fossiele brandstoffen beschikbaar.

De komende periode staat in het teken van verdere uitwerking van de afspraken in helder beleid en implementatie. Wij streven ernaar om u daarover zo goed mogelijk te informeren en waar mogelijk ook te betrekken.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij u naar de officiële toelichting opgesteld door de eindverantwoordelijke staatssecretaris Hans Vijlbrief: link

Heeft u vragen over de impact van dit besluit op uw bedrijf, of wilt u meer weten over onze voorwaarden voor groene transacties? Neem dan contact op met de voor dit onderwerp verantwoordelijke account managers Duuk Dudok van Heel (duuk.dudokvanheel@atradius.com) of Rogier Lammers (rogier.lammers@atradius.com) in het Key Account Team of Heleen Quint (heleen.quint@atradius.com) in het SMEs & Business Development Team.