Filipijnse bierbrouwer bouwt modern vliegveld

Atradius nieuws

Atradius DSB heeft in 2022 een verzekeringspolis uitgereikt aan Boskalis en een aantal banken voor de grootste transactie die ooit door een exportkredietverzekering in Nederland is gedekt.

Het betreft de aanleg van een nieuw internationaal vliegveld in de Filipijnen. Dit project is van groot belang voor het land, daar de huidige luchthaven midden in de hoofdstad Manila ligt, slechts één start- en landingsbaan heeft en ontworpen is voor 25 miljoen reizigers. Dat is niet voldoende om de 64 miljoen reizigers die de luchthaven willen gebruiken te bedienen.

In de zomer van 2020 zijn we vanuit Atradius DSB betrokken bij dit project. Al snel werd duidelijk dat het project was gestart op basis van de lokale wet- en regelgeving. Het project kan echter pas verzekerd worden door Atradius DSB indien het ook voldoet aan de internationale standaarden. Vanwege het verschil tussen de Filipijnse regelgeving en deze internationale standaarden kon Atradius DSB het project op dat moment niet verzekeren.

Philippine beer brewer
Boskalis build airport

 

 

 



 

 

 

 

De projecteigenaar, San Miguel Aerocity Inc (SMAI), bekend van het bier, nam dit signaal zeer serieus en vroeg ons om hulp om het project naar het niveau van de IFC Performance Standards te tillen. Omdat het topmanagement van SMAI deze stap ondersteunde, had Atradius DSB vertrouwen dat deze verbetering mogelijk was. De projecteigenaar, Boskalis en Atradius DSB hebben allen internationale onafhankelijke consultants ingehuurd ter ondersteuning.

Het werd een intensieve, tijdrovende reis voor alle betrokken partijen. Maar het is zeer waardevol en heeft inmiddels geleid tot grote verbeteringen voor de lokale gemeenschappen en de natuur in vergelijking met de oorspronkelijke plannen. We willen twee belangrijke voorbeelden toelichten ter illustratie:

In verband met dit project heeft een herhuisvesting plaatsgevonden. Deze herhuisvesting heeft vóór onze betrokkenheid plaatsgevonden, geheel conform de Filipijnse wet- en regelgeving. Éen van de aanvullend eisen van internationale standaarden, maar niet vereist in de Filipijnen, is de compensatie van mensen die werken in het projectgebied en hun inkomen kwijtraakten. SMAI is daarom actief op zoek gegaan naar benadeelde personen om dit recht te zetten. Daarnaast zijn in de eerste fase van het project al meer dan 800 Filipijnse werknemers ingehuurd en getraind. Ongeveer 300 van hen zijn afkomstig uit de gemeenschappen in de buurt van het project.

Het project heeft ook uitgebreide plannen gemaakt voor natuurcompensatie om het verlies aan biodiversiteitswaarden door het project op te vangen. Delen van de projectlocatie functioneren nu als tijdelijke opvanggebieden voor trekvogels. Het duurde even om deze tijdelijke gebieden werkend te krijgen maar sommige functioneren nu heel goed. Deze gebieden overbruggen de tijd die nodig is om definitieve compensatiegebieden te realiseren.

Atradius DSB monitort de voorgang van het project gedurende de looptijd van de verzekering. Dat betekent dat we tweewekelijks een projectupdate krijgen en onafhankelijke consultants ieder kwartaal projectbezoeken uitvoeren. Atradius DSB heeft het project inmiddels zelf ook tweemaal bezocht. Tijdens het laatste bezoek was er duidelijk een significante verbetering te zien in het SMAI-team ten opzichte van een jaar geleden. SMAI heeft zowel in uitbreiding van het team geïnvesteerd als in de capaciteit binnen het team door de inhuur van internationale experts.

boskalis in Manila
Manila airport

 

 

 

Cecile Ang, projectmanager van SMAI, licht toe: “San Miguel Corporation [de groep bedrijven waartoe SMAI behoort, en vooral bekend van het bier] is niet op zoek naar manieren om makkelijk geld te verdienen”. Zo voeren ze al langere tijd naast hun primaire business, bestaande uit dranken en voedingsmiddelen, ook infrastructurele, water- en energieprojecten uit om de ontwikkeling van het land te ondersteunen. Het maakt Ang trots als mensen kunnen profiteren van deze projecten. Ang legt uit, “We gingen al verder dan lokale standaarden. Met de hulp van onze internationale partners, maken we dit project ons paradepaardje. Het werken volgens de internationale standaarden is veel moeilijker, maar het levert op de lange termijn ook veel meer op”.

Ang toont persoonlijk veel interesse in de nieuwe ontwikkelingen door deelname aan de vele bijeenkomsten gedurende beide veldbezoeken. 

Persoonlijk heb ik veel geleerd over de internationale standaarden en nieuwe manieren van werken. Het heeft me uit mijn traditionele manier van werken gehaald. In de Filipijnen zeggen we ‘Pwede na’ (genoeg is genoeg), maar dat is niet voldoende voor dit project. Zonder de betrokkenheid van de lendersgroep hadden we als compensatie voor de natuurschade bomen aangeplant of carbon credits gekocht. Nu creëren we zelf nieuwe natuur in het Manila Bay gebied.

Cecile Ang, Project Manager at San Miguel Aerocity Inc (SMAI),

Een belangrijke les die we kunnen leren, is dat een project vanaf het begin de internationale standaarden moet volgen. Fouten gemaakt tijdens de start van het project worden nog steeds benadrukt in negatieve publicaties rond het project. De publicaties negeren simpelweg de enorme verbeterslag die het project heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. Dat doet geen recht aan alle inspanningen die ten goede komen aan de lokale gemeenschappen en de trekvogels.

Dit is het project waar onze betrokkenheid heeft geleid tot de grootst mogelijke verbetering van de lokale situatie. Het is het meest dankbare van alle projecten waaraan ik de afgelopen 10 jaar aan heb gewerkt.

Marije Hensen, Milieu- en Sociaal adviseur bij at Atradius DSB

Marije Hensen, de milieu- en sociaal adviseur voor dit project binnen ADSB stelt, “Dit is het project waar onze betrokkenheid heeft geleid tot de grootst mogelijke verbetering van de lokale situatie. Het is het meest dankbare van alle projecten waaraan ik de afgelopen 10 jaar aan heb gewerkt.”

Ang geeft eerlijk toe dat het project haar heel wat hoofdpijn heeft bezorgd. Maar toch is ze nog steeds blij dat ze aan dit traject begonnen is. Bovendien is ze vastbesloten om het tot een goed eind te brengen. Ze is er ook van overtuigd dat als het SMAI lukt om zo’n groot project uit te voeren volgens internationale standaarden, vele andere, kleinere projecten in de Filipijnen dat ook moeten kunnen. Dit is de boodschap die Ang dan ook gaat uitdragen waar ze kan. En dat is een van de bijkomende positieve effecten van de grote inzet van alle betrokken partijen in dit project.

 

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?

Bekijk onze product pagina