Nieuw vliegveld Filipijnen met ekv-dekking

Atradius nieuws

In juli 2020 heeft Atradius Dutch State Business een aanvraag ontvangen voor de eerste bouwfase van een vliegveld aan de kust van de provincie Bulacan, ten noorden van de hoofdstad Manilla.

 

Het project wordt geleid door het Filipijnse conglomeraat San Miguel en is deel van hun grootste investering in de Filipijnen ooit. Voor Nederland is het ook een bijzonder project; de ermee verbonden baggeropdracht is de grootste exporttransactie tot nu toe gedekt door de ekv. Met een omvang van ongeveer EUR 1,5 miljard is dit ook voor Boskalis het grootste project ooit.

 

 

 

Nieuw vliegveld Filipijnen

 

 

 

New Manilla International Airport

Toerisme is voor de Filipijnen een belangrijke bron van inkomsten. Het World Travel & Tourism Council heeft berekend dat in de komende tien jaar de toerismesector substantieel (21,4%) zal bijdragen aan de Filipijnse economie. Volgens het IMF heeft het land de snelst groeiende economie in Zuid-Oost Azië (ASEAN) in 2022 en behoort het al jaren tot de wereldtop van opkomende markten. De reden om een nieuw vliegveld te bouwen was vanaf het begin duidelijk: het is nodig om de stijgende bezoekersaantallen aan te kunnen en het vliegverkeer boven de hoofdstad te verminderen. Ook genereert dit project lokale werkgelegenheid , zowel tijdens de bouw als daarna. Boskalis zal onder meer baggerwerkzaamheden verrichten om land aan te winnen voor de terminals en vier landingsbanen. Nadat de basis is gelegd, zal volgens San Miguel in de volgende fases een modern vliegveld worden gerealiseerd met een groot zonnepanelenpark. Met een beoogde capaciteit van 100 miljoen passagiers zal NMIA het bestaande Ninoy Aquino International Airport significant ontlasten en een belangrijke hub voor de regio worden.

 

 

 

New Manilla International Airport

 

 

 

Mvo

Behalve de toegevoegde waarde van NMIA is er ook gekeken naar mogelijke nadelige effecten. Dit is gedaan middels een uitgebreide milieu- en sociale screening en een veldbezoek. Om de impact optimaal te kunnen beoordelen is er veelvuldig informatie opgevraagd en aangeleverd bij San Miguel, lokale ngo's, onafhankelijke consultants en de Nederlandse ambassade. In 2020 werd al snel duidelijk dat een aantal negatieve effecten niet volgens internationale standaarden in kaart was gebracht. Vervolgens is er collectief gewerkt aan het inperken van de nadelige gevolgen op de korte en lange termijn zodat internationale standaarden gewaarborgd worden.

 

 

grootste exporttransactie met ekv-dekking ooit

 

 

Dit project is op veel vlakken uniek. Ten eerste is het voor onze klant Boskalis natuurlijk een heel belangrijk contract maar ook voor ons is het de grootste ekv-polis uit ons 90-jarige bestaan. Daarnaast ben ik er trots op dat we samen met Boskalis en San Miguel, door aan tafel te blijven zitten, ervoor hebben kunnen zorgen dat het project aan de internationale normen op het gebied van milieu en sociale omstandigheden zal gaan voldoen. Daarmee hebben we niet alleen bijgedragen aan het mogelijk maken van dit prachtige contract maar ook echt samen het verschil gemaakt voor de lokale gemeenschappen en de natuur.”

Bert Bruning, Managing Director, Atradius DSB 

De betrokkenheid van Atradius DSB en de internationale financiers heeft er mede toe geleid dat het project voldoet aan strengere voorwaarden. Deze acties, en dus de naleving van de internationale standaarden, zijn voor Nederland een harde eis voor het verstrekken van de onderliggende exportkredietverzekering.

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?