Beëindiging Omzetpolis Opkomende Markten

Atradius nieuws

Op 1 juli 2018 hebben Atradius CyC en Atradius DSB een nieuw product in de markt gezet: de Omzetpolis Opkomende Markten (OOM).

Het ministerie van Financiën heeft besloten om de Omzetpolis Opkomende Markten (OOM) te beëindigen en geen standaard onderdeel te maken van het ekv-productaanbod. Dit betekent dat na 31 december 2021 geen OOM-polissen meer afgesloten kunnen worden en dat de lopende polissen niet meer verlengd kunnen worden.


Achtergrond

Met de Omzetpolis Opkomende Markten (OOM) kunnen bedrijven hun omzet verzekeren in landen met zogeheten non-investment grade kredietbeoordelingen. Voorwaarde is dat deze omzet niet door commerciële verzekeraars wordt gedekt. Het ministerie van Financiën staat via Atradius DSB volledig garant. De OOM is voor Atradius DSB een geheel nieuw product, waarmee andere risico’s worden verzekerd en waarmee andere exporteurs worden geholpen dan gebruikelijk. De oorspronkelijke producten van Atradius DSB verzekeren doorgaans de risico’s die samenhangen met één specifieke transactie tussen een Nederlandse exporteur en een koper in het buitenland. De OOM daarentegen verzekert de gehele export van een exporteur die in een jaar plaatsvindt naar een bepaald land. Omdat dit volledig nieuw is, werd aanvankelijk van start gegaan met een pilot.

Beëindiging Omzetpolis Opkomende Markten

Na een moeizame start mede vanwege de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis heeft het ministerie Financiën gedurende de looptijd van de polis een goed beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden van het OOM-product naar de toekomst. Onderdelen zoals risicobeoordeling, aanvullendheid en vraag in de markt en kostendekkendheid zijn getoetst gedurende de pilot.  Op basis van deze bevindingen heeft het ministerie van Financiën helaas het besluit moeten nemen om de OOM niet structureel op te nemen in het ekv-instrumentarium. Het is niet voldoende bewezen dat de noodzakelijke uitvoeringskosten en het verhoogde kredietrisico uit de opbrengsten gefinancierd zouden kunnen worden. Op basis van internationale regels kan het ministerie van Financiën een ekv-product alleen aanbieden als dit kostendekkend is, zowel wat betreft de uit te keren claims als de bijbehorende uitvoeringskosten. Daarbij is verlengen van de pilot om meer informatie te vergaren op dit moment onwenselijk, wegens geluiden van een mogelijke marktverstorende werking van de pilot. Hierdoor is besloten om de OOM, na afloop van de pilot eind december, te stoppen.

Voor de bedrijven die gebruik maken van de OOM is dit een teleurstelling. Het product bood een oplossing voor risico’s die in de markt niet verzekerd kunnen worden. Atradius CyC en Atradius DSB zullen ervoor zorgdragen dat de afhandeling van de polissen zorgvuldig en klantvriendelijk zal plaatsvinden.