Ballast Nedam is bij veel mensen bekend als aannemer van grote projecten en is ontstaan uit een fusie van de Amsterdamse Ballast Maatschappij (1877) en de Rotterdamse aannemer Nedam (1899).
Beide partijen fuseerden in 1969 en zo ontstond de Ballast Nedam groep. Vanaf dat moment werden ook de internationale bouw- en baggerwerkzaamheden uitgebreid en het is bedrijf betrokken bij grote projecten. Hierbij valt onder meer te denken aan de Oosterscheldekering, het moderne Schiphol en de Stopera. De huidige organisatie met circa 1800 medewerkers is opgedeeld in vier divisies, namelijk development, concessions, construction en industrial en behoort tot de zes grootste bouwbedrijven in Nederland. Sinds 2015 is Ballast Nedam 100% onderdeel van de Turkse bouwonderneming Renaissance.
Een van de huidige projecten van Ballast Nedam is de bouw van de Hemmathagama waterzuiveringsinstallatie in Sri Lanka. De opdrachtgever voor deze installatie is ‘The National Water Supply & Drainage Board’ (hierna de Waterboard). De Waterboard valt onder de directe verantwoording van het Ministry of City Planning and Water Supply (MCPWS). De Waterboard is verantwoordelijk voor afvalwaterzuivering en drinkwaterfaciliteiten en heeft samen met MCPWS in 2012 al een strategische planning gemaakt voor investeringsprojecten ter verbetering van de drinkwatervoorziening in Sri Lanka. Het Hemmathagama project is bovendien geclassificeerd als prioriteitsproject.
Erik Beekmans, Director Export and Project Finance bij Ballast Nedam, vertelt: “Al in 2013 is er een principe-overeenkomst tussen Ballast Nedam en de Waterboard getekend. Eind 2015 heeft het Cabinet of Ministers ingestemd met het project en in 2016 is het contract getekend en zijn de onderhandelingen begonnen voor de financiering. Het akkoord voor de onderliggende lening is uiteindelijk bereikt in de zomer van 2018 en financial close was in december van datzelfde jaar.”
De beoogde waterzuiveringsinstallatie zal worden gebouwd in het Kegalle District in de Sabaragamuwa provincie in Zuid-West Sri Lanka. De installatie zorgt voor 21.000m3 schoon drinkwater en zal uiteindelijk ongeveer 150.000 mensen van schoon drinkwater moeten voorzien. Daarnaast gaat het bij dit project om het aanleggen van de watertoevoerinfrastructuur. Er wordt ongeveer 37 km aan hoofdwaterleidingen aangelegd die het schone drinkwater naar zeven bovengrondse waterreservoirs zal brengen. Vanuit de waterreservoirs wordt middels een distributienetwerk van ongeveer 74 km aan leidingen schoon drinkwater naar de woningen gebracht. Daarnaast worden verschillende administratie- en servicegebouwen gebouwd.
Beekmans: “Het was een lang traject maar het project heeft dan ook een totale omvang van meer dan 80 miljoen euro en de bouw duurt naar verwachting ongeveer drie jaar. Daarna zal voor het operationeel management nog drie maanden training worden uitgevoerd.”. De totale kredietduur van het project is 144 maanden waarbij het Sri Lankaanse ministerie van Financiën de leningnemer is. Het project wordt bovendien volledig gefinancierd door middel van een koperskrediet afgegeven door de ING Bank (afgedekt met een financieringspolis bij ADSB).
Voor een dergelijk groot project wordt naast het financiële plaatje ook gekeken naar de MVO-aspecten. Een externe consultant werd aangesteld om een onafhankelijke Environmental & Social Due Diligence uit te voeren. Naast de rapportage van de externe consultant heeft ook de MVO-desk van ADSB gekeken naar het project zelf en de partijen die betrokken zijn bij de bouw. De conclusie was dat er geen grote negatieve milieu- en sociale effecten te verwachten zijn.
Voor dit project maakt Ballast Nedam tevens gebruik van verschillende onderaannemers. Zo verzorgt CMI uit België het ontwerp, leverantie en installatie van het mechanische en elektrische gedeelte. De lokale onderaannemer Sierra Construction zal zorg dragen voor de installatie van het leidingwerk en de bouw van de waterreservoirs.
Beekmans: “We zijn ons bewust van de impact die Ballast Nedam heeft als bouwbedrijf op de omgeving. Daarom hebben we ons als eerste bouwbedrijf in Nederland aangesloten bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Elke eigen ontwikkeling wordt getoetst aan de mogelijkheden om bij te dragen aan de 17 SDG’s. We gaan onder meer het gesprek aan met opdrachtgevers over de duurzaamheidsambities. Zo willen we geen gebouwen meer ontwikkelen en bouwen die niet voldoen aan de eisen van de toekomst. Daarom richten we ons ook graag op duurzame projecten, zoals deze case op het gebied van waterzuivering en waterafvoer.”