Zonne-energie van Haarlem naar Nigeria

Persbericht

Independent Energy exporteert off-grid zonne-energie systemen naar Sosai Renewable Energy in Nigeria. Een interessante transactie die mogelijk is gemaakt door het Dutch Good Growth Fund.

Independent Energy, een MKB-onderneming uit Haarlem, richt zich voornamelijk op volledig zelfstandige  installaties voor zonne-energie. Dit houdt in dat de systemen die ze verkopen niet gekoppeld zijn aan een elektriciteitsnetwerk, zodat de gebruiker volledig onafhankelijk is van een energieleverancier.

Frank Hoogers (Directeur Operations) legt uit: “In veel ontwikkelingslanden zijn de elektriciteitsnetwerken erg onbetrouwbaar. Via het electriciteitsnetwerk is vaak geen stroom beschikbaar en omdat mensen hier niet op kunnen vertrouwen gebruiken ze vaak dieselgeneratoren als alternatief. Zodra de stroom uitvalt begint de herrie van de generatoren die worden ingeschakeld, om nog maar niet te spreken van de enorme vervuiling. Wij bieden een stabiel en schoon alternatief voor dit probleem.”

Independent Energy exporteert over de hele wereld, naar verschillende Afrikaanse landen, maar ook naar het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Ze hebben gemerkt dat er veel interesse is voor systemen op zonne-energie, maar dat er een ernstig tekort aan kennis is om systemen samen te stellen op de juiste manier. Hierdoor komt het te vaak voor dat zonne-energie systemen niet optimaal werken. Dit kan bijvoorbeeld doordat de accu’s te ver zijn leeg gelopen of vanwege verkeerde aansluitingen.

 

Frank vertelt Habiba over zonne-energie systeem Izzy

 

Dit was de reden dat Independent Energy begon met de verkoop van de Izzy, een volledige “plug and play” installatie voor het opwekken van zonne-energie. Het complete pakket bevat alles dat je nodig hebt om in je eigen energie te voorzien en is dus inclusief zonnepanelen en accu’s. In de set zit ook de inverter, het ‘brein’ van de installatie en uiteraard de acculader en monitor. Het geheel wordt geleverd in een beschermende kast.  

 

Een van de nieuwe klanten is Sosai Renewable Energy, een MKB’er uit Kaduna in Nigeria. Deze onderneming bestaat al sinds 2004, maar is pas echt actief geworden in 2010 nadat Habiba Ali (Algemeen Directeur) verschillende partners had gevonden die bereid waren te investeren in haar ideeën.

Habiba valt Frank bij door over haar ervaringen te vertellen: “Er is een enorme markt in Nigeria, omdat de infrastructuur voor elektriciteit niet is veranderd sinds de 60er jaren. Er is geen zekerheid van stroomtoevoer en daarom zoeken mensen naar alternatieve betrouwbare oplossingen. Er is hier al vaker gekozen voor zonne-energie, maar omdat er vaak is gekozen voor de goedkoopste oplossing zonder de juiste kennis, heeft dit vaak niet goed gewerkt.”

Veel bedrijven en organisaties in Nigeria zijn op zoek naar een degelijk alternatief voor het opwekken van stroom. De “Return on Investment” van zonne-energiesystemen is tegenwoordig slechts vier tot zes jaar in vergelijking met dieselgeneratoren. Maar ondanks dat, is de initiële investering in duurzame energie voor veel organisaties te hoog. Habiba: ”Het is moeilijk om financiering te krijgen in Nigeria. En wanneer je financiering krijgt, dan zijn rentepercentages van 25% niet ongewoon. Bovendien moet je dit vaak al binnen één jaar terugbetalen. Dit maakt het niet heel erg aantrekkelijk om een lening te nemen voor een zonne-energiesysteem.”

Frank: “We herkenden dit probleem en hebben gekeken naar de mogelijkheden om Sosai te helpen met een alternatieve oplossing voor hun financieringsproblemen. Onze lokale bank stond niet erg positief tegenover het financieren van een deal naar Nigeria. Vervolgens ben ik in contact gekomen met Atradius Dutch State Business en zij vertelden over het Dutch Good Growth Fund (DGGF). Hierdoor werd het mogelijk om een uitgestelde betaling aan te bieden aan Sosai. En ook al was het proces soms moeilijk en kwam er nog wel wat administratie bij  kijken, we zijn erg positief over het resultaat. Omdat we nu weten wat er van ons verwacht wordt, biedt dit ook weer kansen voor de toekomst en andere projecten.”

Habiba: ”Ik ben erg blij dat we dankzij DGGF de mogelijkheid hebben om de zonne-energiesystemen te kopen op basis van een financiering. En ik ben ook trots op het feit dat we in Nigeria een aanbod kunnen doen waarbij onze klanten kunnen betalen op basis van ‘pay as you go’. Hierdoor is de beschikbaarheid tot betrouwbare en schone energie nu binnen handbereik voor veel meer organisaties. Meerdere bedrijven en scholen hebben al veel interesse  getoond.”

Volgens Frank werkt Habiba als een katalysator. Ze is een ondernemer met oog voor de toekomst en een focus op duurzaamheid. Habiba: ”Als een vrouwelijke ondernemer in Nigeria is het niet altijd makkelijk geweest. Ik denk dat je ook eigenwijs moet zijn. En misschien zelfs een beetje vreemd en anders. Maar dit zorgt er ook voor dat je dingen voor elkaar kunt krijgen. Voor mij ging het ook altijd om het ontwikkelen van mezelf, maar ook om het helpen en overtuigen van anderen om de volgende stap te zetten.”

Zowel Frank als Habiba geven aan dat deze transactie een pilot is om te zien wat er precies nodig is in de markt. Maar de verwachtingen zijn hoog gespannen en ze zijn er beiden van overtuigd dat ze met deze oplossing een succesvolle toekomst tegemoet gaan.

 

Meer weten over Independent Energy:
http://www.independent-energy.nl/

 

Meer weten over Sosai Renewable Energy:
http://sosairen.org/

 

Guido Minnaert
Atradius Nederland