Economisch Onderzoeksteam

Maak kennis met de economen van Atradius Dutch State Business.

De afdeling Economisch Onderzoek bestaat uit een team van negen economen, werkzaam voor zowel de Atradius Groep als Atradius Dutch State Business, de officiële exportkredietverzekeraar van Nederland. De kernexpertise van ons team betreft landenrisico's, internationale handel, energiemarkten en bedrijfsinsolventies.

Wij volgen de politieke en economische ontwikkelingen op mondiaal, regionaal en nationaal niveau. Zo krijgen we inzicht in wereldwijde ontwikkelingen. Daarnaast volgen wij relevante ontwikkelingen, zoals de impact van Covid-19, klimaatverandering en de energietransitie. Via diepgaande rapporten, onderzoeksbriefings, presentaties en interviews delen wij onze inzichten aan klanten, belanghebbenden en de media.

Onze expertise omvat onder meer insolventievoorspellingen gebaseerd op modellen en gebruiken we een eigen wereldwijd politiek risico-ratingmodel. Onze analyse van landenrisico's bestrijkt alle landen ter wereld, met bijzondere aandacht voor opkomende economieën. 

John Lorié  - Chief EconomistJohn Lorié

John Lorié is sinds 2011 hoofdeconoom van Atradius. Zijn onderzoek richt zich op wereldwijde economische ontwikkelingen, de energietransitie en internationale handel, met speciale aandacht voor de gevolgen voor kredietverzekeringen en wereldwijde insolventies. Hij volgt ook de politieke en economische ontwikkelingen in Zuid-Europese landen.

Naast zijn boek "Taxes and Exchange Rates in the EU", gepubliceerd bij Macmillan, heeft John talrijke artikelen geschreven over een breed scala van economische en fiscale onderwerpen.

John is tevens verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij doceert en academisch onderzoek verricht. Voorheen was hij Senior Vice President bij ABN AMRO, waar hij meer dan 20 jaar werkte in verschillende functies in commercial en investment banking. Hij begon zijn carrière op de financiële afdeling van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

John is gepromoveerd in de internationale economie en behaalde masters in economie (cum laude) en fiscale economie, allen aan de Universiteit van Amsterdam.

Telefoon: +31 20 553 3079
E-mail: john.lorie@atradius.com

Greetje FrankenaGreetje Frankena

Greetje Frankena trad in 2014 in dienst bij Atradius als senior econoom met als specialisatie politieke en economische ontwikkelingen in Midden- en Zuid-Amerika. In deze rol adviseert zij Atradius en de Nederlandse staat over landenrisico's en neemt zij deel aan het Country Risk Experts Committee van de OESO. Zij is tevens secretaris van het Risk Management Advisory Committee, dat de Nederlandse staat adviseert over het landenrisicobeleid van ADSB. In 2021 werd ze plaatsvervangend hoofd van het Economisch Onderzoeksteam.

Greetje werkte eerder bij ING en De Nederlandsche Bank. Zij heeft geadviseerd over modellen voor de beoordeling van staats- en landenrisico's en was actief lid van verschillende werkgroepen van de G-10, BIS en IIF, met name over economische crisispreventie en -oplossing.

Greetje geeft al meer dan 30 jaar gastcolleges aan verschillende Nederlandse universiteiten over economische crises en landenrisico. Zij is alumna van de Universiteit van Tilburg en heeft een master in macroeconomie. 

Telefoon: +31 (0) 20 553 2406
E-mail: greetje.frankena@atradius.com

Bert BurgerBert Burger

Bert Burger analyseert politieke en economische ontwikkelingen in de opkomende economieën in de regio Azië-Pacific. In deze rol adviseert hij Atradius en de Nederlandse staat over landenrisico's en neemt hij deel aan het Country Risk Experts Committee van de OESO. Bert coördineert de zichtbaarheid van het Economic Research team.

Voordat Bert in 2015 bij Atradius in dienst trad, heeft hij 25 jaar gewerkt in het vakgebied van macro-economische analyse, onderzoek op financiële markten en beleggingsstrategie. Als hoofd van onderzoeks- en vermogensbeheerteams en voorzitter van besluitvormingscommissies was hij verantwoordelijk voor de macro-economische en marktvisies, evenals de prestaties van beleggingsportefeuilles in turbulente tijden.

Bert is auteur van vele onderzoekspublicaties en een lange reeks columns voor de economiepagina van een dagblad. Hij behaalde een mastergraad in Economische Geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

Telefoon: +31 (0) 205532872
E-mail: bert.burger@atradius.com

 

Theo Smid Theo Smid

Theo Smid trad in 2016 in dienst bij Atradius als landenrisico-analist voor West-Europa, verschillende Oost-Europese landen, Turkije en Centraal-Azië. Voor Atradius levert hij ook bijdragen aan de Economic Outlook, het Insolvency Forecast-rapport en thematische onderzoeksnotities. Hij is auteur van verschillende onderzoekspublicaties, onder meer over insolventies, handel en de energiemarkt. Theo geeft ook regelmatig interviews aan de media.

Voordat Theo bij Atradius in dienst trad, werkte hij 5 jaar als econoom bij de Rabobank. Daar was hij verantwoordelijk voor de macro-economische analyse van de Nederlandse economie. Zijn andere werkervaring heeft hij opgedaan bij SEO Amsterdam Economics, een onafhankelijk onderzoeksadviesbureau gespecialiseerd in toegepaste economie. In deze functie heeft hij onderzoek gedaan op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. Theo is afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Kaapstad.

Telefoon: +31 20 553 2169
E-mail: theo.smid@atradius.com

 

 

Afke ZeilstraAfke Zeilstra

Afke Zeilstra is sinds 2004 werkzaam bij Atradius. Zij is verantwoordelijk voor de analyse van het landenrisico voor landen in West- en Zuidelijk Afrika. In deze rol adviseert zij Atradius en de Nederlandse staat over het landenbeleid en neemt zij deel aan de Country Risk Experts Group van de OESO. Ze heeft ook gewerkt aan actuele thema's zoals duurzame energie.

Afke werkt op de afdeling Economisch Onderzoek waar zij verantwoordelijk was voor macro-economische en landenrisicoanalyses voor diverse opkomende markten. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in het landenrisico van Afrikaanse landen. Ze heeft een uitgebreide kennis over opkomende markten, lage-inkomenslanden en landenrisico. Voordat zij bij Atradius in dienst trad, werkte zij in de particuliere sector als macro-econoom.

Afke heeft een masters degree in International Financial Economics behaald aan de Universiteit van Amsterdam.

Telefoon: +31 (0) 20 553 2873
E-mail: afke.zeilstra@atradius.com

Dana Bodnar - Senior economistDana Bodnar

Dana Bodnar is econoom bij Atradius Economisch Onderzoek, gespecialiseerd in wereldwijde macro-economie, internationale handel en data-analyse. Ze is een fervent schrijfster, verantwoordelijk voor verschillende periodieke economische publicaties van Atradius, met een passie voor het vertalen van complexe economische vraagstukken naar interessante en beknopte rapporten voor een breed publiek. Dana is de landenrisicoanalist voor Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk en schrijft regelmatig rapporten over relevante onderwerpen in deze regio's, zoals post-Brexit handelsstromen en het beleid van de Federal Reserve, naast het geven van intern beleidsadvies. Dana beheert en ontwikkelt ook het wereldwijde politieke risico-ratingmodel (STAR) van Atradius. Voordat Dana in 2015 bij Atradius in dienst trad, studeerde ze Internationale Economie aan de Universiteit Utrecht.

Telefoon: +31 (0) 20 553 3165

E-mail: dana.bodnar@atradius.com

Iulian CiobîcăIulian Ciobîcă

Iulian Ciobîcă houdt zich bezig met economische en politieke ontwikkelingen voor landen in Noord- en Oost-Europa en geavanceerde economieën in de regio Azië-Pacific. Hij werkt ook mee aan de ontwikkeling en het onderhoud van de kwantitatieve modellen van ERD over onderwerpen als politiek risico, insolventies en handel. Voordat hij in 2019 bij Atradius in dienst trad, behaalde Iulian een MPhil in Economie aan het Tinbergen Instituut. Tot 2012 werkte hij als econoom voor de centrale bank van Roemenië, waar hij meewerkte aan het voorspellen van de belangrijkste macro-economische variabelen van de Roemeense economie.

Telefoon: +31 (0)20 553 2121
E-mail: Iulian.CIOBICA@atradius.com

Ona Čiočytė Ona Čiočytė

Ona Čiočytė is in 2021 tot het Atradius-team toegetreden. Zij is verantwoordelijk voor de economische en politieke analyse van Oost-Europese landen (de Balkan en in de Baltische staten). Ona werkt ook mee aan de ontwikkeling van kwantitatieve modellen binnen de afdeling Economisch Onderzoek.

Voordat zij bij Atradius in dienst trad, werkte Ona als econoom-onderzoeker bij het CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis en de Bank of Lithuania. Ze heeft een MPhil diploma in de economische wetenschappen van het Tinbergen Instituut en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Telefoon: +31 20 553 3079
E-mail: ona.ciocyte@atradius.com

Niels de HoogNiels de Hoog

Niels de Hoog analyseert de politieke en economische ontwikkelingen in alle opkomende markten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), en in een aantal landen in Oost- en Centraal-Afrika. Aangezien veel landen in deze regio afhankelijk zijn van energie-import of -export, volgt Niels ook de economische impact van de wereldwijde energietransitie op de voet.

Niels kwam in 2017 bij Atradius na gewerkt te hebben bij verschillende centrale banken en een strategisch consultancy bedrijf. Hij gebruikt zijn gedegen zakelijke inzicht om de financiële risico's van marktontwikkelingen te interpreteren en zakelijke kansen op macroniveau te spotten.

Niels is auteur van een aantal onderzoekspublicaties en is afgestudeerd als Master of Science in economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Telefoon: +31 (0)20 553 2407
E-mail: niels.hoog@atradius.com

 

Landenbeleid Atradius DSB

De afdeling Economisch Onderzoek adviseert de Atradius Groep en de Nederlandse staat over hun landenbeleid.

Maak gebruik van onze expertise: