Vier generatoren uit Hengelo naar Noorwegen

Persbericht

Opra Turbines B.V. uit Hengelo ontwerpt, bouwt en installeert gasturbine -gebaseerde elektrische generatoren.

Deze generatoren worden gebruikt voor de energieopwekking op onder meer schepen en olieplatforms. Het nieuwe type OP16 is licht in gewicht en kent een lage uitstoot. Deze generator draait op meerdere soorten brandstof, waaronder vluchtige organische stoffen. Dit heeft als voordeel dat deze voor het milieu schadelijke stoffen niet afgefakkeld hoeven te worden.

Opra levert haar producten aan klanten zoals Shell, BP en Gazprom. Het in 1991 opgerichte bedrijf heeft tevens een verkoopkantoor in Moskou. Sinds 2017 is Opra volledig eigendom van de Dalian Energas Group uit China.

Aan Wärtsila Oil & Gas Systems levert Opra vier  OP16-3C gasturbine generatoren. Op haar beurt integreert Wärtsila de Opra systemen in een totaaloplossing aan boord van olietankers die worden gebouwd in Zuid-Korea. Wärtsila bestaat al bijna 200 jaar. Deze wereldleider in geavanceerde technologieën en oplossingen voor de maritieme – en energiesector kent een zeer sterke financiële positie. De uiteindelijk gebouwde schepen zullen door Teekay worden uitgebaat in Noorwegen.

Van de contractprijs voor de vier turbines wordt 20% aanbetaald. De koper heeft gevraagd om twee aanbetalingsgaranties. Dit houdt in dat Wärtsila de aanbetaling kan terugvorderen door deze garantie op te vragen. Voor het geval dit onterecht gebeurt (bijvoorbeeld als de reden ervoor niets te maken heeft met de transactie), heeft Opra bij Atradius Dutch State Business (ADSB) verzocht om dekking onder de Fair Calling faciliteit. ABN AMRO, bankier van Opra, heeft ten behoeve van deze transactie verzocht om een werkkapitaaldekking.

ADSB heeft het risico behorende bij de gevraagde dekking onderzocht. Gezien de zeer stabiele positie van Wärtsila en de afwezigheid van enige negatieve informatie over dit bedrijf, wordt de kans op het onterecht terugvragen van de garantie gering geacht.

Binnen de Fair Calling faciliteit staat verder de vraag centraal of de exporteur de afgesproken prestatie kan leveren. ADSB hanteert hiervoor vier richtlijnen, met criteria op het gebied van liquiditeit, solvabiliteit, operationele cashflow en netto resultaat. Opra voldoet aan de criteria, met uitzondering van de solvabiliteit -het project vergt een significant werkkapitaal. Daar staat tegenover dat exporteur voldoende ervaring heeft en dat de continuïteit niet in het geding is. Daarnaast is er geen reden om te twijfelen aan de moraliteit en steken zowel het eigen vermogen als de liquiditeit gunstig af ten opzichte van het te dekken risico.

Gezien deze factoren, en gezien de solide positie van koper, heeft ADSB besloten om de aanbetalingsgaranties en het werkkapitaal in dekking te nemen. Dit biedt Opra de kans om vier  state-of-the-art generatoren te leveren voor activiteiten in de Noordzee.