Seminar “Climate Investor 1” en Exporteursbijeenkomst

Atradius nieuws

Innovatieve financieringsstructuur zorgt voor nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten

Op 16 november jongstleden organiseerde Atradius Dutch State Business de  jaarlijkse exporteursbijeenkomst, ditmaal vooraf gegaan door een seminar over Climate Investor 1. Dit seminar werd samen met FMO georganiseerd. Na de introductie gaven Louise van Schaik en Ries Kamphof van CISC Clingendael een presentatie over de trends en uitdagingen in de sector van duurzame energie. Nieuwe business mogelijkheden op het gebied van duurzame energie in met name ontwikkelingslanden kunnen erg interessant zijn vanwege Europese subsidies. Bovendien hebben veel ontwikkelingslanden de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen op de agenda staan, al is het nadeel dat ze hier nog niet altijd naar handelen.

De tweede presentatie werd gegeven door Andrew Johnstone van Climate Fund Managers over Climate Investor 1. Hij zette uiteen hoe een nieuwe en innovatieve financieringsmix zorgt voor meer extra mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Hierbij wordt de financiering verdeeld over drie verschillende stadia, namelijk financiering voor de ontwikkeling van een project, financiering ten behoeve van de bouw van het project en tot slot herfinanciering nadat het project operationeel is geworden. Climate Investor 1 richt zich met name op energie, opgewekt uit wind, zon, water, biomassa en getijden. Voor de Nederlandse industrie wordt er geschat dat de totaalwaarde van de potentiële projecten tussen de 150 en 250 miljoen US dollar ligt.

Het seminar werd afgesloten met een interessante paneldiscussie. Hier werd ingegaan op de mogelijkheden die er zijn voor exporteurs of investeerders. Deze werden van harte uitgenodigd om al in een vroeg stadium contact op te nemen om te zien of er mogelijkheden zijn voor financiering. Bovendien bleek tijdens de discussie dat voor financiering vanuit Climate Investor 1 zowel Nederlandse exporteurs welkom zijn als buitenlandse bedrijven.

Na het seminar volgde de exporteursbijeenkomst waarin Bert Bruning, algemeen directeur van Atradius Dutch State Business, een toelichting gaf op de ontwikkelingen in de exportkredietverzekering. Na cijfers over de ontwikkeling van de portefeuille van Atradius Dutch State Business werden ook enkele voorbeelden getoond van verzekerde projecten. Er werd uitgebreid ingegaan op het nieuwe landenbeleid met aandacht voor de nieuwe terminologie en de nieuwe plafonds, maar ook het MVO beleid kwam aanbod. Tot slot werd alvast ingegaan op de samenwerking van Atradius Dutch State Business met RVO en FMO in Invest-NL. Een initiatief waarmee de overheid een behoorlijke investering doet om start-ups, scale-ups, innovatieve projecten en export te bevorderen en geïnteresseerde partijen bij één loket terecht kunnen.   

Tot slot was gastspreker Monika Sie Dhian Ho aan het woord, sinds 1 juli 2016 directeur van het Nederlands Instituut voor internationale betrekkingen Instituut Clingendael. Zij sprak over de verschuiving in geopolitieke en economische machtsverhoudingen, de invloed die dit onder meer heeft op de EU en haar lidstaten in de komende jaren, de dreiging van klimaatverandering door verschillende actoren en sloot af met de implicaties voor het Nederlands overheidsbeleid.

Tijdens de netwerkborrel is er nog uitgebreid gesproken over de verschillende onderwerpen die tijdens het seminar en de exporteursbijeenkomst aan bod zijn gekomen. En met een absoluut record aan deelnemers dit jaar zijn wij van mening dat we kunnen terugkijken op een geslaagd evenement! Zien wij U volgend jaar?