Royal Eijkelkamp realiseert grondwaterproject

Persbericht

In Sri Lanka kampt men met tal van problemen rondom hun grondwatervoorziening. Daarom is het Nederlandse Royal Eijkelkamp gestart met de aanleg van een hypermodern grondwater monitoringsnetwerk.

Royal Eijkelkamp kan bogen op ruim 100 jaar ervaring en expertise in bodem- en wateronderzoek en is in maart van dit jaar in diverse regio’s van Sri Lanka aan de slag gegaan.

Net als veel andere landen, kampt ook Sri Lanka met tal van grondwater gerelateerde problemen”, aldus Senior Project Manager Elsa Mulder-van Heijst. “Grondwater wordt schaarser, door bevolkingsgroei neemt de vraag naar grondwater toe en een grote variëteit aan gebruikers veroorzaakt schommelingen in niveau, kwaliteit en samenstelling van het grondwater. Daarnaast bestaan er in Sri Lanka verschillende klimaatzones.”

 

monitoringsnetwerk in Sri Lanka van Royal Eijkelkamp

 

In opdracht van het Sri Lankaanse Ministry of Irrigation and Water Resources Management legt Royal Eijkelkamp daarom in drie stroomgebieden verspreid over het land het technische materieel en apparatuur voor grondwater monitoring aan. Daarnaast zorgt Eijkelkamp voor de installatie, training en het onderhoud. Het netwerk wordt vanuit de hoofdstad Colombo gemonitord. In de stroomgebieden start Royal Eijkelkamp met een uitvoerig veldonderzoek. Zodra de meetlocaties zijn bepaald, voert Royal Eijkelkamp alle boorwerkzaamheden uit met sonische boormachines. Hierna volgt onder meer de installatie van de sensoren. In het Data Management Centre van het Water Resources Board in Colombo wordt een control room gerealiseerd waar alle data, die met grondwaterproblemen te maken hebben, binnenkomen.  

Het op deze manier te realiseren grondwater monitoringsnetwerk zal bestaan uit 150 meetlocaties en biedt de beslissingsnemers van het ministerie in de nabije toekomst betrouwbare en accurate data, op basis waarvan grondwater gerelateerde problematiek gemonitord en gemanaged kan worden.

De opdracht behelst een pilot project voor de periode van vijf jaar. Met de deal is een contract van ruim 20 miljoen euro gemoeid, waarvan 16,5 miljoen euro voor goederen en 4 miljoen voor diensten. Voor de nodige rugdekking verzekert Atradius Dutch State Business het project tegen fabricatie- en kredietrisico en geeft contragaranties af in verband met 3 garanties (vooruitbetalingsgarantie, uitvoeringsgarantie en een onderhoudsgarantie) die een gezamenlijke waarde hebben van 5,6 miljoen euro.

Bij de beoordeling van het verzekeren van deze mooie opdracht voor Royal Eijkelkamp zijn diverse risico’s gewogen: het landenrisico van Sri Lanka, het debiteuren risico en de milieu- en sociale aspecten.

Het landenbeleid van Sri Lanka is ‘open met beperkingen’ met speciale aandacht voor de overheidsfinanciën. Er is daarom een voorkeur voor zekerheid van de centrale overheid. Het fabricatie- en kredietrisico wordt gelopen op enerzijds de opdrachtgever het Ministry of Irrigation and Water Resources en anderzijds op de leningnemer het Ministry of Finance van Sri Lanka. Beide partijen zijn onderdeel van de centrale overheid en zijn derhalve acceptabel op grond van het landenbeleid.

Omdat het project de 10 miljoen euro overschrijdt, heeft Atradius Dutch State Business een milieu – en sociale beoordeling uitgevoerd. Gezien de naar verwachting beperkte effecten op mens en milieu bij het aanleggen van het watersysteem en de aantoonbare inspanningen van zowel afnemer als opdrachtnemer voor hun omgeving wordt het milieu – en sociale risico als acceptabel beschouwd.