Eerste groene investeringslening voor Econowind

Atradius nieuws

Atradius Dutch State Business heeft een door ABN AMRO aan Econowind verstrekte lening verzekerd.

Het gaat om een investeringslening die Econowind gebruikt voor de ontwikkeling van industriële zeilen. Met deze zogenaamde Ventifoils kunnen scheepseigenaren hun uitstoot verminderen, voldoen aan internationale regelgeving en aanzienlijke kosten besparen.

Econowind is in 2016 opgericht door ondernemer Frank Nieuwenhuis met ingenieursbureau Conoship. De industriële toepassing van deze maritieme innovatie stamt uit de jaren 80 toen de bekende onderzoeker en uitvinder Jacques Cousteau al windkracht wilde toepassen op de emissie-intense stookolie van de schepen destijds. In de decennia daarna is er niemand geweest die de technologie heeft doorontwikkeld. De eerste Ventifoils zijn na een testfase door Van Dam Shipping en rederij Boomsma in gebruik genomen en sindsdien heeft Econowind meerdere orders binnengekregen.

Ventifoils zijn opvouwbare zeilen die op twee manieren makkelijk op vrachtschepen te monteren zijn; middels een verplaatsbare kraan of op een vaststaande container. De zeilen leveren tijdens de vaart 70% van de tijd energie op. De brandstofbesparing is, afhankelijk van de windstanden en snelheden, gemiddeld 6-8% per jaar. In liters betekent dit ongeveer 1000 liter per dag.

Ventifoils van Econowind

Regelgeving

De wereldwijde scheepvaart is verantwoordelijk voor 3% van de Co2-uitstoot, 20% is afkomstig van schepen uit de Europese Unie. Mede hierdoor heeft de International Maritime Organization (IMO) ambitieuze Co2-reductiedoelen ingesteld in hun groene strategie (GHG). Die stelt dat er minimaal 40% minder Co2 moet worden uitgestoten door vaartuigen per 2050. Vanaf 2023 gaat er ook het Europese Emissions Trading System van start, een richtlijn die vervuilende activiteiten zal belasten en dus de scheepvaart duurder zal maken. Voor bepaalde type schepen zal zelfs de toegang tot internationale wateren op losse schroeven staan.

Eerste groendekking

De faciliteit voor Econowind is voor Atradius Dutch State Business de eerste groendekking, een nieuw type verzekering gelanceerd om duurzame export te bevorderen en de ontwikkeling van technologie in de beginfase mogelijk te maken. Deze groendekking kent een gedekt percentage van maximaal 80. Met deze investeringslening van €3,5 miljoen kan Econowind haar leaseportefeuille opbouwen, bestemd voor scheepseigenaren die niet de investering ineens kunnen betalen maar wel willen vergroenen.

Het doel van Econowind is om uiteindelijk 6000 schepen over de hele wereld te voorzien van deze technologie. Atradius DSB maakt met haar groendekking de eerste 10 te leasen Ventifoils mogelijk, een doel dat volgend jaar al makkelijk kan worden gehaald, aldus Frank Nieuwenhuis.