Bericht van de Staat over de uitvoering van de ekv

Atradius nieuws

AMSTERDAM, 14 juni 2023 - Atradius DSB werkt al negentig jaar samen met de Nederlandse overheid voor de uitvoering van de exportkredietverzekering (ekv).

Atradius DSB en de Staat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst is, samen met de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, verantwoordelijk voor de ekv. Op 14 juni heeft de Staatssecretaris de jaarlijkse ekv-monitor aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin licht hij de financiële en beleidsmatige ontwikkelingen van de ekv toe. In de begeleidende brief die hij daarbij stuurde is een juridische onrechtmatigheid geconstateerd betreffende de uitvoering.

 

Kortgezegd is de opdracht van de Staat aan Atradius DSB in de huidige vorm niet comptabel rechtmatig tot stand is gekomen. De komende maanden onderzoekt de Staat de opties waarmee deze comptabele onrechtmatigheid kan worden opgeheven. Naast de Tweede Kamer zijn ook directe betrokkenen, waaronder exporteurs, op de hoogte gesteld.

 

Belangrijk om te melden is dat de huidige overeenkomsten die de Staat met Atradius DSB heeft gesloten heeft juridisch bindend zijn. De verplichtingen die daaruit volgen worden dan ook door de Staat en Atradius DSB nagekomen. Op grond van de huidige afspraken blijft de uitvoering van de ekv-dienstverlening in ieder geval tot 2027 bij Atradius DSB.  Dit geldt ook voor de polissen die door Atradius DSB – namens de Staat - zijn of worden afgesloten.

 

Atradius DSB voert de ekv al sinds 1932 met veel succes en passie uit. Ook in de komende tijd kunt u op ons rekenen. We doen er alles aan om onze dienstverlening op het niveau dat u van ons bent gewend voort te zetten.

Heeft u vragen dan kunt u deze direct stellen aan het ministerie van Financiën op ekv@minfin.nl.

 

Persvragen kunt u richten aan Nahuel Mercedes via dsb.press@atradius.com

 

Links: EKV Monitor 2022