Boskalis ontwikkelt kunstmatige eilanden in Indonesië

Atradius nieuws

Makassar, de hoofdstad van Sulawesi, is een snelgroeiende miljoenenstad met een hoge bevolkingsdichtheid. De lokale overheid heeft daarom het initiatief genomen om het kustgebied te ontwikkelen.

De naam van het project is Centre Point of Indonesia. Het project bestaat uit de ontwikkeling van kunstmatige eilanden voor huizen, bedrijven, publieke voorzieningen en groen.

Atradius Dutch State Business heeft eind juni 2017 een polis uitgereikt aan Boskalis Westminster Dredging BV (Boskalis) dat een deel van deze ontwikkeling in Indonesië zal uitvoeren. De transactie omvat de landaanwinning van vijf eilanden en zal plaatsvinden direct voor de kust van Makassar op Zuid-Sulawesi. Boskalis voert de landaanwinningswerkzaamheden uit in opdracht van projectontwikkelaar KSO Ciputra Yasmin.

Voorafgaand aan de afgifte van een polis voerde Atradius DSB een beoordeling uit van het betalingsrisico (financieel) alsmede een beoordeling van milieu- en sociale aspecten (mvo), waarbij het project werd beoordeeld aan de hand van de IFC Performance Standards en de relevante Environmental, Health and Safety Industry Guidelines van de Wereldbank Groep.

 

 

Centre Point of Indonesa project

 

 

Dit project is geclassificeerd als een Categorie A-project (hoog risico) vanwege de omvang van de landaanwinning en de mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu en de leefomgeving. In dit project waren de belangrijkste aandachtspunten onder andere de effecten van de verandering van de kuststrook, de effecten die optreden tijdens de werkzaamheden, zoals emissies naar lucht en geluid, vertroebeling van het water en de mogelijke hinder voor zowel het mariene ecosysteem als voor lokale visserij en scheepvaartverkeer. Er is gekeken naar de positieve en negatieve effecten en mitigerende maatregelen (zoals onder andere omschreven in de milieu- en sociale effectrapportage voor het project) en de uitvoering door Boskalis, alsmede naar de vergunningensituatie en er is informatie meegenomen van Nederlandse en lokale ngo’s. Op basis hiervan heeft Atradius DSB een positief advies geformuleerd en heeft de staat een geïnformeerd besluit genomen om de transactie in verzekering te nemen.

De werkzaamheden van Boskalis zijn inmiddels begonnen en lopen naar verwachting tot eind 2018.