Groene transactie van Neptune Marine naar Canada

Atradius nieuws

Neptune Marine is een familiebedrijf dat is opgericht in 1972. Destijds als scheepsbouwer van luxe jachten.

Deze activiteit werd al snel uitgebreid met de productie van werkboten, pontons en andere equipment. Door de jaren heen heeft Neptune een groot expertise en kwaliteitsniveau op dit gebied opgebouwd en werkt het tot op de dag van vandaag nog steeds volgens de hoogste kwaliteitsstandaard.

Door de jaren heen heeft het bedrijf zich sterk ontwikkeld en is het al bijna 50 jaar in familiebezit. Martijn Schouten, verantwoordelijk voor customer finance: “Er werken ongeveer 100 medewerkers bij Neptune Marine. De focus ligt op nieuwbouw, verbouw, reparatie, verhuur en handel in maritieme equipment. De scope van die maritieme dienstverlening bereidt zich steeds verder uit. We zijn een scheepsbouwer met eigen nieuwbouw en reparatie faciliteiten.” Job Verkleij, verantwoordelijk voor techniek en verkoop vult aan: De combinatie van nieuwbouw, verhuur en handel maakt ons een unieke speler in het maritiem cluster.” Schouten: “Overigens maakt jachtbouw nog steeds deel uit van de groep. In Aalst is Elling Yachting gevestigd, bouwer van luxe stoere motorjachten.”

 

 

 

Neptune Marine naar Canada

 

 

 

Neptune Marine bedient meerdere markten waaronder die van infrastructurele werken, bagger werken, transport, geotechniek, kabel leg werken maar ook bijvoorbeeld getijde centrales. Schouten: “Neptune heeft een indrukwekkende vloot drijvend materieel opgebouwd bestaande uit jack-up’s, (modulaire) pontons, werkschepen maar ook deck equipment en carrousels. Ondernemend als het bedrijf is ontwikkelen we ons door: klanten delen hun nieuwe uitdaging of klant uitdaging en samen definiëren we welk equipment benodigd is. Indien daarvoor nieuw equipment benodigd is, dan wordt daarin geïnvesteerd.”

Neptune Marine heeft wereldwijd klanten, en zoals gezegd betreft het vaak jarenlange relaties. De naamsbekendheid blijft groeien en veel partijen blijven in contact. Daarnaast werkt Neptune Marine intensief samen met brokers en agenten. Onlangs is een multipurpose Eurocarrier geleverd aan een Canadese klant. Verkleij: “We kwamen in contact met een ondernemer in Canada die getijde installaties ging bouwen en een voor dat doel specifiek werkschip zocht. Het schip zou bovendien ingezet moeten worden voor het onderhoud van de installatie die bij draagt aan schone energievoorzieningen. Het schip is inmiddels geleverd, en functioneert naar tevredenheid.”

 

 

 

Neptune klant van Atradius DSB

 

 

 

Omdat het schip wordt geleverd voor de bouw van een getijde installatie gaat het om een zogenaamde donkergroene transactie. Dit bracht voor Neptune Marine ook wel wat voordeel met zich mee, zoals in dit geval een premiekorting. Schouten: “Als bedrijf zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om een transactie te realiseren. Zeker bij deze categorie groene projecten, waar je met start-up’s te maken hebt, is het altijd maatwerk. Het is gezien de start-up fase waar de klant zich in bevindt lastiger om financiers en investeerders aan te trekken, en daar kan een partij als Atradius DSB dan weer in faciliteren. Een premiekorting helpt de business case en hiermee maken we uiteindelijk ook de wereld een stukje groener.”

Neptune Marine ziet veel mogelijkheden voor de toekomst met enorme kansen in vergroening. Zo bouwden zij als een van de eerste scheepsbouwers een schip aangedreven op LNG. Schouten: “Wij zijn continu op zoek naar groene verbeteringen en we willen graag meedenken met onze klanten om hun business case mogelijk te maken. Op dit moment zijn we bezig met de bouw van een schip aangedreven door waterstof en hebben we de opdracht van een Frans bedrijf om het grootste zeilschip voor lading ooit te maken, de Canopée. “Technologie gecombineerd met natuur elementen zal ons een betere wereld brengen”.

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?