Exportkredietverzekering beschikbaar voor Oekraïne

Atradius nieuws

AMSTERDAM, 6 oktober 2023 – Het demissionaire kabinet heeft een nieuw steunpakket voor Oekraïne gepresenteerd. 

 


Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe pakket is de exportkredietverzekering. Hiermee zal samen met het Nederlandse bedrijfsleven bilaterale handel en wederopbouw van het land worden gestimuleerd. 

Zakendoen in en exporteren naar Oekraïne gaat gepaard met risico’s, waaronder financieel. Om handel, wederopbouw en investeringen toch mogelijk te maken is de kennis en expertise van Nederlandse bedrijven en exporteurs nodig. Daarom heeft het demissionaire kabinet voorgesteld om als onderdeel van het derde steunpakket van 2023 aan Oekraïne €60 miljoen ter beschikking te stellen waarmee tot €120 miljoen aan exporttransacties verzekerd kan worden. Aanvragen kunnen nu al worden ingediend bij Atradius Dutch State Business. Veel is hetzelfde als normaal. Transacties zullen natuurlijk beoordeeld worden op alle gebruikelijke risico’s, veiligheid vanzelfsprekend voorop, maar ook de financiële risico’s, de milieu- en sociale risico’s en de relevante compliance risico’s. Ook gelden de normale regels voor het minimale binnenlandse bestanddeel. Aanvragen zijn welkom van zowel mkb als grootbedrijf voor alle gebruikelijke producten, maar het kan wel zijn dat gezien de beperkte beschikbaarheid van middelen een maximum per transactie gehanteerd zal worden. Dergelijke details moeten nog uitgewerkt worden, meldt u zich vooral als u belangstelling heeft, dat helpt ons ook weer bij het uitwerken van het beleid.

Deze faciliteit is alleen van toepassing op de publieke exportkredietverzekering voor rekening van de Nederlandse Staat en uitgevoerd door Atradius Dutch State Business.

Voor meer informatie over het steunpakket kunt u het persbericht op Rijksoverheid.nl raadplegen. Dit voorstel van het kabinet moet nog worden goedgekeurd door het parlement, wat waarschijnlijk in januari 2024 zal gebeuren.

Heeft u vragen over exporteren naar Oekraïne en de exportkredietverzekering? Neem contact op met Niek van der Beek, Deputy Head of SME’s & Business Development, Atradius Dutch State Business via info.dsb@atradius.com