Vekoma exporteert ondanks pandemie wereldwijd achtbanen

Atradius nieuws

Op dit moment zijn wereldwijd talloze pretparken gesloten door de pandemie. Deze tak van de entertainment sector is zwaar getroffen.

Maar gelukkig hebben de ruim 300 medewerkers van Vekoma uit Vlodrop genoeg te doen. Vekoma is een van de grootste producenten van achtbanen, madhouses, en dark rides ter wereld. In 2018 werden zij overgenomen door de Japanse achtbaanfabrikant Sansei Technologies.

Ondanks de pandemie zijn er in het afgelopen jaar vele aanvragen geweest voor met name de achtbanen van de Limburgse fabrikant. In het afgelopen jaar hebben ze alleen al zeven transacties bij Atradius DSB verzekerd. Daarnaast zijn er nog verschillende lopende aanvragen.

Peter Bilsen, Global Executive Vice President Sales & Marketing van Vekoma vertelt: “De sector voor themaparken is hard geraakt in het afgelopen jaar. Ook wij merken natuurlijk dat parken voorzichter zijn geworden om nieuwe projecten op te starten. Hierdoor is er bij de aanvragen wel een en ander vertraagd, maar over het algemeen zijn dit soort investeringen toch lange termijn projecten. Vooral bij nieuwe parken praten we toch al snel over planningen van 3-5 jaar. En als er eenmaal is geïnvesteerd in de grond en de vergunningen, dan willen de investeerders toch zo snel mogelijk van start.”

Vekoma achtbaan, verzekerd bij Atradius DSB

Charlotte van Etten, Accountmanager Sales en Marketing vult aan: “Zo hebben we ook verschillende projecten in het Midden-Oosten, zoals in Qatar en Saudi Arabië. Dit zijn landen die zich tegenwoordig ook steeds meer richten op toerisme als alternatieve inkomstenbron. Hier werken we onder andere aan verschillende attracties voor SixFlags in Qiddiya. Daar wordt een enorm pretpark gebouwd dat moet openen in 2023. En in Qatar bouwen ze een indoorpark – Doha Oasis - waarbij gedurende het traject de thematisering een aantal keren is aangepast om uiteindelijk tot de juiste en passende creatieve doelstelling te komen. Deze doelstelling was belangrijker dan de hieraan gerelateerde kosten en het is uiteindelijk een prachtige attractie geworden. Qatar blijft investeren, waarbij het feit dat de wereldkampioenschappen in Qatar gaan plaatsvinden, zeker een rol speelt, ondanks de pandemie."

De afgelopen jaren heeft Atradius DSB al veel verschillende achtbanen voor nieuwe en bestaande pretparken verzekerd voor Vekoma. De meest recente polissen die zijn afgegeven zijn voor vier achtbanen in Vietnam. Maar er worden ook nog achtbanen geleverd aan de Verenigde Staten, Frankrijk en China. De klantenkring van Vekoma loopt enorm uiteen. Zo behoren onder meer de Disneyparken, Six Flags en Phantasialand tot hun klanten. Maar ze leveren ook aan kleinere parken. Zo is recentelijk een nieuwe achtbaan geleverd aan een Parc du Bocasse in Frankrijk. Helaas mag dit park nog steeds niet open vanwege de Corona pandemie. En in New York wordt op Coney Island binnenkort de “Phoenix Suspended Family Coaster” geopend in Deno’s Wonderwheel Park.

Vekoma is al klant van Atradius DSB sinds 2012. Soms maken zij gebruik van de reguliere exportkredietverzekering, maar ze sluiten ook regelmatig fair calling facilities en contragaranties af. Op deze manier dekkt Vekoma de belangrijkste risico’s bij hun internationale transacties.

Peter Bilsen: “We zijn uiteraard blij dat onze orderportefeuille nog goed gevuld is in deze uitdagende periode. Door de samenwerking met Atradius DSB kunnen we soms ook projecten aannemen die we zonder verzekering waarschijnlijk niet hadden kunnen doen. Hierdoor hebben we ook op de langere termijn nog goede vooruitzichten en samen met het hele Vekoma team zetten we ook in op een voortzetting hiervan.”