Rollepaal exporteert extrusion pipes naar Argentinië

Persbericht

Rollepaal is opgericht in 1962 en is gevestigd in Dedemsvaart. Rollepaal BV is gespecialiseerd in het ontwerp, de bouw en installatie van hoogwaardige machines.

Zo bouwt Rollepaal complete productielijnen waarmee o.a. PVC-buizen worden gemaakt. Daarnaast ontwikkelt de onderneming ook losse extruders, spuitkoppen, koeleenheden, scanners, trekbanken en zagen die onderdeel uitmaken van het productieproces van kunststof buizen. Sinds 1992 is de onderneming ISO 9001 gecertificeerd.

 

 

Rollepaal fabriek

 

Rollepaal is voortgekomen uit Meerman’s Metaalwaren Fabriek, opgericht in 1955, waar men vroeger o.a. stoelen vervaardigde. In 1962 besloot de heer Keller, oprichter van Wavin, het bedrijf over te nemen. Vanaf die tijd werden er alleen nog machines vervaardigd. In de jaren tachtig werd er reeds geëxporteerd naar vele landen in alle werelddelen: Europa, Japan, VS, Australië, Afrika en Zuid-Amerika. Het bedrijf maakte tot 2001 onderdeel uit van de Wavin-Groep maar is sindsdien zelfstandig.

Rollepaal B.V. is thans onderdeel van RPflow waartoe ook Romit B.V., Ramix Moulds B.V. en Hoppmann B.V. behoren. Deze bedrijven houden zich o.a. bezig met de ontwikkeling en productie van bewerkte machine onderdelen,  spuitgietmatrijzen en automatiseringstechnologie zoals toevoer- en montagesystemen. Vandaag de dag heeft RPflow meer dan 200 werknemers in dienst en bedient wereldwijd haar klanten. Dit tevens met een eigen productiefaciliteit in India en een zusterbedrijf in de VS.

Rollepaal pipe extrusion machine

De transactie naar Argentinië betreft de levering van 2 PVC-extrusielijnen voor PVC buizen met een diameter variërend van 2,5 tot 5 cm. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs wordt geperst. In de zogenaamde extruder wordt van het poedervormige PVC-materiaal door middel van 2 contraroterende schroeven en een samenspel van verhitting, hoge druk en menging het materiaal zo bewerkt dat er een buis van gevormd kan worden. Het materiaal wordt door de zogenaamde spuitkop in een buisvorm gedrukt en aansluitend vindt de afkoeling plaats zodat de buis zijn uiteindelijke vorm en vastheid krijgt. Via dit proces wordt plastic behuizing gemaakt die vervolgens voor allerlei elektrische installaties wordt ingezet. De afnemer is het Argentijnse GENROD SA en gevestigd in Buenos Aires. GENROD SA rich zich op de productie van plastic buizen die worden ingezet in allerlei elektrische installaties.

Op dit moment koopt GENROD SA een deel van de benodigde PVC-buizen in om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. Naast de buizen produceert en verkoopt GENROD SA tevens meerdere producten gerelateerd aan de elektriciteitsmarkt. De machine die Rollepaal levert heeft een hogere capaciteit dan de bestaande installatie van GENROD SA en het bedrijf verwacht hiermee aan de hogere vraag uit de markt te kunnen voldoen.

De totale fabricatieperiode bedraagt circa 6 maanden. Het contract is opgedeeld in een aantal betaaltermijnen waarbij overeengekomen is om de betaaltermijnen na levering te verrekenen door middel van een aantal halfjaarlijkse wissels. Rollepaal is al jaren klant van Atradius voor wereldwijde ondersteuning met kredietverzekeringen, zodoende kwam Rollepaal bij Atradius Dutch State Business om een beroep te doen op het Dutch Trade & Investment Fund (DTIF) om het kredietrisico onder te brengen en de wissels te verdisconteren.  Op deze wijze is het kredietrisico voor Rollepaal voor het overgrote gedeelte gedekt en heeft GENROD SA een gunstige financieringsconstructie voor de extrusielijnen.