Lollypop-machines van GEA voor Mzuri Sweets in Kenia

Persbericht

GEA Food Solutions uit Weert behoort tot de GEA Group. Deze Duitse onderneming is één van ’s werelds grootste leveranciers voor de voedselverwerkende industrie.

Alle machines, componenten en systemen voldoen aan hoge eisen op het gebied van veiligheid, efficiëntie en hygiëne. Het bedrijf beschikt over ISO-certificeringen op het gebied van onder meer milieu (ISO 14001) en energiebeheer (ISO 50001). Voor het project in Kenia levert GEA lollypop-machines, inclusief installatie en trainingen voor het gebruik, met een totale contractwaarde van bijna een half miljoen euro.

 

Lollypopmachine

 

 

De afnemer is Mzuri Sweets Ltd., uit Mombasa in Kenia. Dit bedrijf bestaat twintig jaar en heeft naar eigen zeggen een groeiend marktaandeel van 35%. Onder de handelsnaam Mr. Berry worden kauwgom, lolly’s en andere zoetwaren verkocht. Mzuri Sweets is eigendom van de vermogende familie Shah en telt 300 medewerkers. 

GEA verzocht Atradius Dutch State Business (ADSB) om het kredietrisico voor deze transactie te verzekeren. Bij de beoordeling van dit risico zijn diverse aspecten onderzocht. Mzuri Sweets is winstgevend en de financiële positie is sterk. Wat het landenrisico betreft, geldt de veiligheid in Kenia wel als aandachtspunt. In dit geval wordt echter alleen het kredietrisico verzekerd, waardoor dit aspect van minder groot belang is. Mzuri Sweets bevindt zich niet in een gevoelige sector en vanwege het relatief lage transactiebedrag wordt alleen een milieu- en sociale beoordeling gedaan op de exporteur. GEA heeft haar managementsysteem ingericht conform de internationale standaarden op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit.

Deze transactie valt onder het Dutch Good Growth Fund. Dit fonds staat open voor ondernemers die zaken doen in ontwikkelingslanden en de financiering niet rond krijgen met de eigen bank. De transactie moet wel bijdragen aan de duurzame economische ontwikkeling van het land. In dit geval blijkt deze ontwikkelingsrelevantie inderdaad aanwezig te zijn, vanwege:

  • het scheppen van werkgelegenheid: de nieuwe lollypop-machines leiden direct tot negen extra arbeidsplaatsen, waarvan de helft voor vrouwen. De indirecte werkgelegenheid neemt toe met vijf arbeidsplaatsen;
  • versterking productiekracht: de nieuwe machines versterken de productiekracht met 5% en leiden tot extra handel met toeleveranciers en de verbetering van verkoopkanalen;
  • overdracht van kennis, vaardigheden, technologie en innovatie: de nieuwe machines zijn zeer innovatief en voldoen aan de hoogste standaarden van efficiënt en hygiënisch werken. GEA zal lokale werknemers trainen om de machines te gebruiken en te onderhouden.

Vanwege de goede financiële- en marktpositie van Mzuri Sweets, en de acceptabele milieu- en sociale risico’s heeft Atradius DSB besloten de transactie te verzekeren. Deze dekking biedt de Nederlandse vestiging van GEA de mogelijkheid om innovatieve machines te installeren bij een afnemer in een ontwikkelingsland, waarmee ook de werkgelegenheid aldaar gediend is.