Huisman levert kranen voor Havfram's Noorse schepen

Atradius nieuws

Huisman is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van zware constructie-installaties zoals offshore kranen, pijpleg- en boorsystemen.

Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Schiedam, is opgericht in 1929 als staalconstructiebedrijf. Tegenwoordig is Huisman een van belangrijkste spelers in de wereld op onder meer de markten voor duurzame energie, olie en gas.
 

Er zijn meer dan 2500 medewerkers in dienst, verdeeld over vestigingen in negen landen. Huisman is een onmisbare toeleverancier voor installateurs van offshore windparken, zoals Hafvram uit Noorwegen. Eind 2023 heeft Hafvram gebruik gemaakt van de groendekking voor de aankoop van twee installatieschepen voor windturbines. De schepen worden gemaakt in China maar er zijn twee Nederlandse toeleveranciers betrokken, namelijk Huisman voor de kranen en Gusto MSC voor het zogenaamde ‘jack-up systeem’.

Huisman  Nederland

We spraken met Cees van Veluw, Product Director Cranes bij Huisman. “Havfram bestaat nog niet zo lang, maar we zijn wel vanaf de start in 2020 met ze in contact geweest. En Huisman is echt van de langetermijnrelaties, daar willen we graag in investeren. Onze klanten hebben vaak uitdagingen waar een innovatieve oplossing voor nodig is. En dan proberen we daar samen met onze klanten een betrouwbare technische oplossing voor te vinden.”

Voor deze specifieke transactie wilde Hafvram gebruik maken van kranen van Huisman die zeer geschikt zijn voor het installeren van grote offshore windturbines. Deze offshore windturbines worden steeds hoger en er is steeds zwaarder materieel nodig om de plaatsing hiervan te realiseren.

In 2025 worden de kranen geleverd die worden gemonteerd op de schepen Norse Wind en Norse Energi. Er komen meerdere kranen op beide schepen, en de capaciteit van deze kranen is zelfs voldoende om een redelijke fundering te plaatsen.

Cees van Veluw, Product Director Cranes bij Huisman

De life cycles van windturbinemodellen zijn relatief kort en ontwikkeling is dan erg duur. Daar staat tegenover dat de Europese Commissie offshore wind als strategische industrie voor Europa ziet. Daarom willen zij gezonde bedrijven blijven ondersteunen. Dat is ook wel nodig want de financierbaarheid voor vergroenende producten wordt steeds lastiger gemaakt. Toch lopen Europese klanten nu nog steeds voorop in de wereld als het gaat om offshore wind installaties.

Huisman levert aan Havfram uit Noorwegen

 

Cees van Veluw: “Het is duidelijk dat er zeker nog steun is voor de offshore windindustrie. Daar staat echter tegenover dat er vrijwel geen steun meer mogelijk is voor transacties in de fossiele industrie, waar we ook een belangrijk deel van onze omzet behalen. En dat vinden we toch jammer, want we zijn een front runner als het gaat om technologische oplossingen. Zolang er olie en gas nodig is, moeten we ook zo groen mogelijk blijven werken in deze industrie. Wij ontwikkelen veiliger en efficienter equipment dat zorgt voor een veel lagere uitstoot. Toch zullen we bepaalde transacties niet meer aannemen omdat het risico te hoog is zonder de dekking van Atradius Dutch State Business.”

Deze transactie van Hafvram zorgt voor heel wat werkgelegenheid. De fabriek in Schiedam is nadrukkelijk betrokken bij dit project en dit zorgt voor de werkgelegenheid van honderden mensen. Maar ook voor de toekomst ziet Cees van Veluw nog wel interessante ontwikkelingen. Want er is steeds meer vraag vanuit de VS naar offshore wind, maar ook in Azië, en met name in Japan, is nog veel potentie.

Zolang overheden wereldwijd en onze opdrachtgevers zich commiteren aan het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen, zullen wij als Huisman relevant blijven en technische producten blijven ontwikkelen om duurzame energieprojecten mogelijk te maken én te versnellen.

Cees van Veluw, Product Director Cranes bij Huisman

Contact 

Wilt u meer weten over hoe de producten van Atradius Dutch State Business de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen? 
Bekijk hier onze productpagina voor meer informatie.