Eltomation gebruikt garanties voor export naar Letland

Atradius nieuws

Eltomation is gevestigd in Barneveld en heeft ruim 20 medewerkers.

Het bedrijf werd opgericht in 1992 door de broers Paul (Technical Director) en Bert van Elten (Managing Director), maar kent zijn oorsprong al vanaf 1957, toen Van Elten Sr. zijn eerste machines op de markt bracht.

 

 

 

Eltomation export naar Letland

 

 

 

 

 

Ze zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en leveren van turn-key productie-installaties en -systemen voor de productie van verschillende soorten cementgebonden bouwplaten zoals: Wood Wool Cement Board (WWCB) ofwel houtwolcementplaat, Medium-density Wood Strand Cement Board en Prefab Large Wall Elements.

De producten worden gebruikt als akoestische en isolerende plafond- of wandplaat en als dakplaat. Bovendien worden ze gebruikt in bouwsystemen als blijvende bekistingsplaat. Eltomation heeft meer dan 160 van deze productielocaties en -systemen in ongeveer dertig verschillende landen wereldwijd gerealiseerd. Daarnaast is het bedrijf houder van een groot aantal patenten voor zelfontwikkelde machines.

De machine-lijn voor Wood Wool Cement Boards wordt het meest verkocht. WWCB heeft veel positieve eigenschappen. Zo zijn ze onder meer geluiddempend, isolerend, brandwerend en bestand tegen vocht. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in parkeergarages, scholen, kantoren en zwembaden. De platen zijn nu nog vooral rechthoekig van vorm, maar de gebruikers van de machines zullen in de toekomst vaker kiezen voor afwijkende (decoratieve) vormen die goed toegepast kunnen worden in moderne kantoren en huizen.

Het product heeft daarnaast ook nog andere voordelen. Zo is er geen emissie van schadelijke gassen (dus kan daardoor ook probleemloos binnenshuis worden gebruikt), het gaat heel lang mee (70+ jaar) en alle afvalmaterialen kunne worden gerecycled.

Productieproces

De engineering van de machines gebeurt volledig bij Eltomation. Het produceren van onderdelen wordt uitbesteed aan lokale machinefabrieken en in sommige gevallen aan bedrijven in Duitsland, Italië of de Baltische Staten. Afhankelijk van het soort project wordt een partner gekozen. Voor deze transactie is dit o.a. Machinefabriek Aalbers in Renswoude. Eltomation verzorgt de tekeningen en levert de overige onderdelen aan. Het plaatwerk (snijden en lassen) doet Aalbers. Als alle las-samenstellingen gereed zijn, dan testen de mechanical supervisor en de besturingssupervisor van Eltomation de installatie. Vaak is de klant bij dit testen aanwezig. Vervolgens, na goedkeuring, wordt de opstelling gedemonteerd en verzonden.

In West-Europa zijn er zo’n 20 geleverde lijnen van Eltomation operationeel waarop de Wood Wool Cement Board platen gemaakt worden, tezamen goed voor de productie van ruim 20 miljoen vierkante meter per jaar en groeiende. Verder heeft het bedrijf in het verleden lijnen geleverd aan klanten in Rusland, China, Japan, etc.

De vraag naar deze producten groeit door de populariteit van producten die van natuurlijke grondstoffen gemaakt worden en die energiezuinig worden geproduceerd. Dat betekent dat ze beter en sneller geproduceerd moeten worden om aan die vraag te kunnen voldoen.

Bert van Elten,  Managing Director bij Eltomation

De afnemer

De verzekerde transactie betreft de levering van een productielijn voor isolerende en akoestische houtwolcementplaten. Hiervoor verzorgt Eltomation de turn-key levering van de gehele productielijn, incl. engineering, het projectmanagement, het product datamanagement, de supervisie bij de installatie van de machine en de ingebruikstelling. Tevens zal de koper de nodige training ontvangen om de machine op een juiste manier te bedienen en te onderhouden.

De koper en begunstigde van de garantie is Cewood SIA uit Letland. Een 100% Lets bedrijf met meer dan 100 fte in dienst en een productiefaciliteit in Jaunlaicene, in het district Aluksnes. Deze regio is rijk aan bossen en (klein-diameter) dennenhout - de belangrijkste grondstof voor CEWOOD-panelen. CEWOOD is een materiaal gemaakt van hoogwaardige fijne en lange houtvezels (houtwol). Cement met toevoeging van water wordt als bindmiddel gebruikt. Voorheen werd houtwolcementplaat vooral gebruikt voor isolatie en de constructie van gebouwen. Tegenwoordig produceert Cewood met name hoogwaardige akoestische- en designpanelen die worden gebruikt in verschillende interieurontwerp-oplossingen over de hele wereld, vooral in Europa, Azië en de VS. Zo heeft het bedrijf vertegenwoordigingen in diverse landen, waaronder ook in Nederland, via Prinmac te Bavel.

Eltomation

Zelfstandige garantiedekking en Contragarantie

Eltomation heeft ervoor gekozen om voor deze transactie een verzekering af te sluiten voor het onterecht opvragen van de gestelde garanties (zelfstandige garantiedekking) en voor een Contragarantie. Dit heeft als voordeel dat de kredietruimte bij de bank niet wordt belast en zo houden ze de beschikbaarheid over hun werkkapitaal.

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?