Met werkkapitaaldekking levert DyeCoo aan Korea

Atradius nieuws

DyeCoo, gevestigd in Weesp, ontwikkelt en produceert verfmachines voor de textielindustrie. Deze machines gebruiken tijdens het verfproces CO2 in plaats water en chemicaliën.

Daarmee zijn ze uniek in de wereld. Het bedrijf is voortgekomen uit FeyeCon, dat duurzame en schone technologieën ontwikkelt voor verschillende toepassingen. Vanaf de oprichting in 2008 heeft Dyecoo als zelfstandig bedrijf de technologie en het ontwerp van de verfmachine steeds verder ontwikkeld.

De eerste ‘pilot’ versie werd geplaats bij een textielbedrijf in Thailand. Inmiddels zijn ze 13 jaar verder en toe aan de vierde generatie van deze verfmachines. Er werken op dit moment zeven mensen die zich vooral met productontwikkeling, verkoop en service bezighouden. De assemblage van de machines wordt uitbesteed.

 

Machines van Dyecoo

Het bijzondere van deze verfmachine is dat het polyester doeken en garen kan kleuren zonder water en zonder schadelijke chemicaliën. Naast het feit dat er geen schoon water wordt verbruikt is er dus ook geen sprake van schadelijk afvalwater. Een probleem waar conventionele verfmachines wel mee te maken hebben Er wordt gebruik gemaakt van teruggewonnen CO2 voor het aanbrengen van de kleurstoffen op het doek of op de garen. Het betreft een gesloten systeem waarbij 95% van de gebruikte CO2 hergebruikt wordt. De mode- en kledingindustrie is verantwoordelijk voor het genereren van 20% van het wereldwijde industriële afvalwater en een aanzienlijk deel is afkomstig van het verfproces.

Het is een kwestie van tijd voordat er duurzamer geverfd zal moeten worden. En onze machines kunnen een enorme impact op de industrie maken. Ter illustratie: een van de machines kan 800 ton polyester per jaar verwerken, waardoor 32 miljoen liter water wordt bespaard en het gebruik van proceschemicaliën wordt vermeden.

Fred Noordanus, CFO DyeCoo

De machines zijn nu nog relatief duur en alleen interessant voor bedrijven die grote volumes produceren. Daar komt bij dat een bedrijf ze niet snel in zal zetten ter vervanging van een bestaande machine, maar eerder in een nieuw te bouwen fabriek waar het productieproces opnieuw wordt ingericht. Voor DyeCoo is het belangrijk om grote spelers in de textielwereld te overtuigen van het belang van het duurzaam verven van polyester. Zij zijn namelijk belangrijke afnemers van de textielfabrieken en zij kunnen eisen stellen aan hun leveranciers om duurzamer te produceren.

De transactie die onlangs is verzekerd bij Atradius DSB betreft de levering van een CO2 verfmachine (DyeOx 4) voor het kleuren van textiel, inclusief installatie en training. De koper in de onderliggende exporttransactie betreft Korea Dyeing & Finishing Technology Institute (DyeTec) uit Daegu / Zuid-Korea. Dit is een non-profit onderzoeksinstituut dat al sinds 1994 bestaat met als doel de textielindustrie in het land te verbeteren, met name op het gebied van gebruik van vezels en milieuvriendelijke verf en afwerking. R&D wordt breed ingezet voor onder meer de ontwikkeling van nieuwe materialen voor gezondheidszorg, sport, outdoor, etc. De focus ligt op milieuvriendelijke productie. Het instituut wordt gesponsord door de centrale overheid van Korea, de stad Daegu en de particuliere textielsector. Men heeft een team dat zich bezighoudt met het onderzoek naar milieuvriendelijke oplossingen voor de industrie. Het betreft dan onderzoek naar afvalwater, afval, luchtverontreiniging, grondverontreiniging en recycling. De machine van DyeCoo wordt gebruikt voor onderzoek naar verven van textiel zonder water en dus zonder afvalwater. 

Werkkapitaaldekking

De Zuid-Koreaanse klant betaalt het grootse deel na verscheping en de rest bij installatie. DyeCoo had daarom behoefte aan werkkapitaal. Dat is verstrekt door de bank, maar die wilde daarbij een werkkapitaaldekking. Het voordeel voor DyeCoo is dat de reguliere kredietlijnen bij de bank niet worden belast.

Toekomst

Er zitten verschillende opdrachten in de pijplijn. De verwachting is dat in veel landen de milieu-eisen voor het verven van stoffen strenger zullen worden. En Dyecoo verwacht daar in de toekomst van te profiteren.

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?