Lubo recyling systems kiest voor zekerheid

Atradius nieuws

Lubo is opgericht in 1956 opgericht en was in het begin voornamelijk gericht op producten voor de mechanisatie van de landbouw.

In 1989 verandert de focus van landbouw naar afvalverwerkings- en recyclingmachines. In 2001 werd Lubo overgenomen door Bollegraaf Machinery. Het bedrijf zit sinds 2003 in Emmen en heeft ongeveer vijftig medewerkers in dienst. 

Sorteren voor recycling

Lubo is inmiddels een belangrijke speler in oplossingen voor recycling. Ze zijn gespecialiseerd in het sorteren van afval en maken daarvoor gebruik van de zogenaamde sterzeven waar zij bekend om staan. Deze sterzeven hebben verschillende formaten en zorgen voor een goede scheiding van de verschillende materialen. Bollegraaf, het moederbedrijf, staat onder meer bekend om sorteerrobots, optische sortering en de balenpers. Beide ondernemingen hebben ieder een eigen Research & Development afdeling, maar er is ook een gezamenlijke R&D afdeling.  

Frank Hoiting, commercieel directeur Lubo: “Wij investeren volop in R&D en zijn continu op zoek naar goede sorteerstromen. Dit is een voorwaarde om producten goed te recyclen. Hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe hoger de waarde van de materialen die we kunnen hergebruiken. Op deze manier is er ook zo min mogelijk restafval.”

Lubo recycling systems

Exporteren naar Ghana

Lubo heeft onlangs een order gesloten met een klant uit Ghana. Deze order is eigenlijk via een andere klant bij Lubo terecht gekomen. Hoiting: “Onze nieuwe klant, Zoomlion Ghana Ltd, wilde eigenlijk hun bestaande recyclinglijn uitbreiden. Dit was volgens hun Chinese leverancier niet mogelijk. Toen zijn ze via een andere partij doorverwezen naar ons. De afgelopen drie jaar hebben we regelmatig met elkaar gesproken en hebben we gekeken of we iets voor hen konden betekenen, en nu ligt er een order van een paar miljoen Euro uit Ghana die we over enkele weken zullen verschepen.”

Het gaat om grote machines die zorgen voor verschillende fases in het sorteer- en recyclingproces. De verwerkingslijn die aan Ghana wordt geleverd is ongeveer zo groot als een voetbalveld. Derk Smook, operationeel directeur Lubo: “Bij het sorteren van afval hebben we te maken met allerlei soorten materialen. Je kunt het soms niet geloven, maar het varieert van batterij tot bromfietsframes. Onze machines moeten dat wel aankunnen. Daarom is onderhoud en kennis van de machines ook enorm belangrijk. Over enkele weken komen er monteurs uit Ghana die hier training krijgen over de werking en het onderhoud van de machines.”

Lubo recycling systems

Toekomst in Afrika

Lubo is al jarenlang internationaal actief, waarbij de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt is. Maar ze hebben ook klanten door heel Europa en zelfs in Australië worden bepaalde machines geleverd. Hoiting: “In Afrika zien we veel mogelijkheden voor de toekomst. De bewustwording als het gaat om duurzaamheid groeit daar ook ontzettend snel. Ghana wil het meest schone land van Afrika worden en we hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat er ook steeds minder zwerfafval is. Wij zijn er nu vroeg bij en dat geeft ons voorsprong op mogelijke concurrentie.”

Smook: “We hebben al eerder in Afrika geleverd in landen zoals Egypte en Marokko, maar Ghana kan ons helpen hele nieuwe markten te betreden. Er komt steeds meer vraag uit de meer ontwikkelde landen in Afrika, maar uiteindelijk moet de politiek de drive genereren om echte verandering te brengen, en we zien dat dit nu gebeurd. Het is echter wel zo dat het afval in deze armere landen ook minder materialen bevat die kunnen worden hergebruikt. Bij de machines die wij leveren in Ghana wordt organisch afval gefilterd en omgezet in vruchtbare compost. En dit was voor onze afnemer bijvoorbeeld erg belangrijk.”

Zekerheid met een kredietverzekering

Zoomlion Ghana was afhankelijk van een financiering voor het project. Maar Lubo wilde wel graag de zekerheid dat alles betaald zou worden. Daarom was een kredietverzekering onmisbaar. Hoiting: “Als we het project niet hadden kunnen verzekeren was het niet door gegaan. Dan is het risico gewoon te groot. Met de Dutch Good Growth Fund regeling konden we onze klant in Ghana gewoon bedienen.”

Smook: “We zijn heel blij dat we zo’n installatie in Ghana mogen plaatsen, en we zijn ook trots dat we dit kunnen leveren. We hebben veel energie in gestoken in de lokale uitdagingen, en dat blijven we ook doen. Want deze installatie is voor ons ook het visitekaartje voor deze regio.”