
De VS escaleert hun wereldwijde handelsoorlog sneller en agressiever dan we hadden verwacht.
Waar we eerder uitgingen van een geleidelijke invoering van tarieven vanaf later in het jaar, beroept de VS zich op noodbevoegdheden om nu al tarieven in te voeren op belangrijke handelspartners als China, Canada en Mexico. We verwachten dat deze de komende maanden verder zullen escaleren en dat er in het tweede kwartaal algemene tarieven op alle Europese import van kracht zullen worden. Staal- en aluminiumtarieven zijn ook al van kracht en de VS zullen vanaf het derde kwartaal extra beperkingen opleggen aan belangrijke handelspartners in Azië.
Dit komt neer op een cumulatieve verlaging van 0,4 procentpunt van onze wereldwijde bbp-groeiraming voor 2025 en 2026.
De handelsoorlog zorgt voor lagere groei door hogere druk op de toch al plakkerige inflatie en door grote onzekerheid die de koop- en investeringsplannen van consumenten en bedrijven ondermijnt. Wij geloven niet dat deze handelsoorlog winnaars zal opleveren op macro-economisch niveau.
De VS schieten zichzelf in de voet, wat de aanleiding is voor de grootste neerwaartse bijstelling
De Amerikaanse economie ging het jaar in op bijna volledige capaciteit, maar wisselvallige beleidsvorming en onzekerheid hebben het vertrouwen een klap gegeven. Lagere investeringen en de uiteindelijke druk op consumenten door hogere inflatie zullen de groei in 2025 doen dalen tot 2,0% (voorheen 2,6%).
Amerikaanse bondgenoten in Europa en Noord-Amerika zullen hier het meest onder lijden
Een opmerkelijk verschil tussen deze handelsoorlog en die van de eerste Trump-regering is de agressievere houding ten opzichte van bondgenoten. Canada en Mexico hebben te maken gehad met aanzienlijke tariefschommelingen en we verwachten dat deze zullen escaleren voordat de heronderhandelingen over de handelsovereenkomst USMCA medio 2026 worden afgerond. Omdat deze markten het sterkst geïntegreerd zijn in de Amerikaanse economie, zal de negatieve impact op de groei het grootst zijn: Canada zal in een recessie terechtkomen en de groeiprognose voor Mexico zal tegen eind 2026 met meer dan 2ppt zijn gedaald. De eurozone wordt ook geconfronteerd met een 0,3ppt lagere groei in zowel 2025 als 2026 als gevolg van de verwachte algemene tarieven op Europese goederen.
Opkomende markteconomieën staan ook bloot aan de handelsoorlog, maar de relatieve impact is (tot nu toe) minder groot
Met uitzondering van Mexico zijn onze vooruitzichten voor de OME's sinds december grotendeels ongewijzigd. Dit is grotendeels te danken aan fiscale stimuleringsmaatregelen en monetaire versoepeling in China, die de binnenlandse vraag helpen stimuleren om de negatieve gevolgen van de Amerikaanse handelsmaatregelen te compenseren. De directe blootstelling van China aan Amerikaanse tarieven is ook beperkter dan bij het begin van de eerste handelsoorlog in 2018.
Toenemende handelsbeperkingen en spanningen zullen het ontluikende herstel van de wereldhandel belemmeren
Na een stijging met 1,8% in 2024, in lijn met onze prognose, voorspellen we nu dat de internationale handel in 2025 en 2026 met slechts 2,5% zal groeien - tegen respectievelijk 3,3% en 3,0% zoals verwacht in december. Stijgende tarieven verhogen direct de kosten van de handel, terwijl hogere onzekerheid de vraag vermindert, vooral voor investeringen, wat indirect de handel ondermijnt.
Wilt u meer weten?
Download voor een volledig overzicht van de gevolgen van de escalerende handelsoorlog op onze wereldwijde economische vooruitzichten het volledige rapport dat beschikbaar is in de sectie Gerelateerde documenten hieronder.