Casestudy - Lagerwey: Bouw van een windmolenpark in Finland

"Met deze order laten we zien dat we ook grote projecten buiten Nederland kunnen realiseren"

Huib Morelisse, CEO Lagerwey

In een oogopslag

Onderneming:

Lagerwey

Sector:

Energie

Markt:

Internationaal

Uitdaging:

Van kleine windparken, naar parken met meer dan tien windmolens

Resultaten:

De groei geeft Lagerwey de kans voortaan ook mee te dingen naar de grotere projecten

Hoe wij hierin geslaagd zijn:

"Het vertrouwen van de Nederlandse exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business onderstreept dat we een goed financierbaar product voor de binnen- en buitenlandse markt maken."

Met de komst van dit project in Finland zijn we naar een volgende “league” gegaan.

Dhr Morelisse Huib Morelisse
CEO Lagerwey

Windturbinefabrikant Lagerwey uit Barneveld haalde in 2015 een opdracht binnen om twee turbineparken te bouwen in Finland.

Nederlandse investeerders YARD ENERGY en Maas Capital (een dochter van ABN AMRO) realiseren twee windparken in Finland. De in Nederland door Lagerwey ontwikkelde en te bouwen windturbines met een totaal vermogen van 27.5MW, zullen vanaf 2016 stroom leveren aan meer dan 20.000 Finse huishoudens. De totale investering bedraagt circa €45 miljoen en was daarmee de grootste order voor Lagerwey in 2015.

Huib Morelisse, CEO van Lagerwey: “Met deze order laten we zien dat we ook grote projecten buiten Nederland kunnen realiseren”.

Het project is gefinancierd met kapitaal van de aandeelhouders en met een banklening (totaal 32,9 miljoen). Atradius Dutch State Business heeft aan de betrokken bank een financieringspolis uitgereikt. Hierdoor kwam de lening tot stand en kon het project overgaan tot de aanschaf wat windturbines bij Lagerwey in Nederland. De lening is gestructureerd op basis van een projectfinanciering. Het Atradius Dutch State Business projectfinancieringsteam heeft, samen met de betrokken bank en externe experts, een uitgebreide beoordeling van de projectrisico’s uitgevoerd. Daarbij is onderzocht in hoeverre de Finse subsidieregeling comfort geeft, of er op locatie naar verwachting voldoende wind zal waaien en of technische en operationele risico’s aanvaardbaar zijn. Een team externe advocaten heeft Atradius Dutch State Business en de bank op juridisch vlak bijgestaan.

Steven Le Poole, CFO van Lagerwey voegt hieraan toe: “Het vertrouwen van de Nederlandse financierende partijen en exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business onderstreept dat we een goed financierbaar product voor de binnen- en buitenlandse markt maken; daar zijn we trots op!” De groei geeft Lagerwey de kans voortaan ook mee te dingen naar de grotere projecten.

‘Met de komst van dit project in Finland hebben we als bedrijf een grote stap vooruit gezet, zegt bestuursvoorzitter Huib Morelisse. ‘Van kleine windparken, naar parken met meer dan tien windmolens.’

In een interview voor Rabobank Highlights leest u hoe wij samen met Lagerwey een oplossing hebben gevonden voor het financieren van dit project.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over projectfinanciering? Of zoekt u hulp met uw export transactie? Wij denken graag met u mee!

Neem contact op met het Projectfinancieringsteam via telefoonnummer 020 553 21 09 of stuur een email naar: info.dsb@atradius.com.