Tweede kamer bespreekt exportkredietverzekering ADSB

Atradius nieuws

Op woensdag 28 maart vond er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg (AO) plaats over de exportkredietverzekering (ekv) waar ADSB uitvoerder van is.

Gedurende drie uur mochten de politieke partijen de Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, ondervragen over de ekv. De VVD, PvdD, SP, CDA, GroenLinks en D66 maakten van deze gelegenheid gebruik. Medewerkers van ADSB vormden een ‘backoffice’ om waar nodig de Staatssecretaris van aanvullende informatie te voorzien.

In het AO werd gesproken over de beleidsdoorlichting waarin staat hoe effectief het instrument is en het nieuwe beleid voor de ekv op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). In het algemeen wordt het instrument door de partijen zeer gewaardeerd. Er werd dan ook meermalen verwezen naar de 20.000 banen in Nederland die het instrument mogelijk maakt.

Toch zijn er ook kritische noten, zoals de vraag of steun van de ekv voor fossiele brandstofprojecten wel past in het huidige overheidsbeleid en of de dienstverlening voor bedrijven nog verder verbeterd kan worden. Met betrekking tot het mvo-beleid waren de partijen het onderling niet eens. VVD gaf aan dat het huidige beleid de export dreigt af te remmen, maar ook CDA was kritisch op de extra eisen die Nederland stelt boven op de bestaande afspraken in OESO-verband. Daar stond tegenover dat PvdD, SP en GroenLinks een stap verder zouden willen gaan, waarbij Nederland internationaal gezien een voorbeeldfunctie heeft.

De Staatssecretaris heeft in duidelijke bewoordingen uitleg gegeven over de werking van het instrument en het beleid.