Rural Spark exporteert energy kits naar Afrika

Atradius nieuws

Rural Spark is gevestigd in Tilburg en heeft momenteel 7 werknemers. Het bedrijf ontwikkelt energieoplossingen voor landen in Afrika. Het belangrijkste product is de energy kit.

Harmen van Heist, directeur en oprichter van Rural Spark: “Een energy kit is een apparaat dat men kan inzetten in gebieden waar geen of amper reguliere stroomvoorziening is. De kit heeft (externe) batterijen die opgeladen worden met zonne–energie. Het voordeel is dat er overdag energie wordt opgewekt met zonnepanelen en in de avond zorgen de batterijen dat er nog steeds elektriciteit beschikbaar is. Op de energy kit kunnen elektrische apparaten aangesloten worden, zoals bijvoorbeeld lampen, een televisie of een computer. Wij kunnen met Rural Spark desgewenst apparaten leveren en zorgen er dan voor dat die apparaten energiezuinig zijn. De gebruikte batterijen zijn extern en zijn makkelijk onderling uitwisselbaar, zo bouwen we gestaag naar een slim gedistribueerd energienetwerk.”

Energy kit van Rural Spark

Geschiedenis

In 2013 begonnen de broers Harmen en Marcel van Heist samen met vriend Evan Mertens met Rural Spark. Vervolgens werkten ze drie jaar aan de Energy kit. Ze deden uitgebreid onderzoek in India om te kijken waar behoefte aan was, wat wel en niet werkte en hoe er met een energy kit om werd gegaan. Het was van groot belang om het product interessant te maken voor lokale partners. Uiteindelijk bleek dat India als markt niet ideaal was. De lokale overheid heeft hier namelijk een sterke rol en streeft een andere energie-oplossingen na. Daarom besloot Rural Spark om zich met name op landen in Afrika te richten. Business Developer Shagun Jain trad daarbij toe tot het management en in 2018 begonnen langzaamaan de opdrachten binnen te komen. De eerste grote order kwam uit Senegal.

De rol van DGGF

Shagun Jain werkt voornamelijk vanuit Afrika en onderhoudt de contacten met lokale ondernemingen die als distribiteur voor de energy kits fungeren. Van Heist: “We zijn maar een kleine organisatie omdat we werken via lokale distributiepartners. We richten ons vooral op de landen waar een groot potentieel is en nog niet heel veel concurrentie. Daarnaast is een goede match met de potentiële distributeur erg belangrijk. DGGF heeft een grote rol gespeeld in het sluiten van de eerste grote exportdeal. De afnemer in Senegal wilde betalen middels wissels. Onze huisbankier wilde dat niet faciliteren. Zodoende kwamen we bij Atradius Dutch State Business voor een regeling onder het Dutch Good Growth Fund (DGGF).  Daarnaast hadden we wel een uitdaging op het vlak van werkkapitaal. Door middel van een voorfinanciering op de bevoorschotting van de wissels kon het DGGF ook hierin voorzien en kan de Senegalese distribiteur in termijnen afbetalen. Dit sluit perfect aan bij het model dat onze partners richting hun klanten gebruiken, afbetaling in termijnen, om zo een nog grotere markt aan te kunnen boren.”

De pluspunten van Rural Spark

De energiebehoefte in Afrika maakt een sterke groei door. Dit komt deels door de snelgroeiende bevolking, maar ook door de verbeterde welvaart. Maar op dit moment wordt slechts weinig duurzame energie gebruikt omdat de investering te hoog is. Gebruikers van de systemen zijn huishoudens en kleine bedrijven, en de prijs voor de energy kits varieert van $ 80 tot $ 400, en de gemiddelde prijs is ca $ 200 voor een pakket. Omdat deze investering voor veel gebruikers in de Afrikaanse landen te hoog is, kan men gebruik maken van het Pay as you go concept.

rural spark overzicht

Van Heist: “In de energy kits zit speciale software die de betalingen van de gebruiker monitort. Betalingen gaan via een service platform voor mobiel. Rural Spark monitort die betalingen en de energielevering stopt als de betalingen stoppen. De agent ter plekke hoeft dit dan niet te controleren. Bovendien is een eenmaal aangeschaft systeem eenvoudig modulair uit te breiden, ook in kleine stappen.

Toekomst

Rural Spark heeft de weg naar DGGF gevonden en lijkt vaste voet aan de grond te krijgen in verschillende landen in Afrika. Zo zijn er ook energy kits geleverd aan Nigeria en lopen er aanvragen uit verschillende andere Afrikaanse landen. Van Heist: “Het momentum is nu. Wij zien dat de financiële producten die we via DGGF kunnen bieden, werken als een katalysator voor de ontwikkeling van sociaal kapitaal. Dit geeft een boost aan de opkomende sectoren, en het mooie is dat het daarnaast zorgt voor lokale impact.”