Revaho exporteert kassencomplex naar Kazachstan

Persbericht

Joffrey Bouman, CFO van Revaho, vertelt: “Revaho is een totaalleverancier voor de (glas)tuinbouw.

Revaho uit Maasdijk is opgericht in 1937 als installateur van regenleidingen.  Inmiddels is Revaho met ongeveer 100 medewerkers uitgegroeid tot een groothandel en producent van een compleet assortiment irrigatieproducten. Zo bieden ze meer dan 12.000 artikelen variërend van buizen en sproeiers, tot kleppen en waterfilters. In 2012 is Revaho volledig onderdeel geworden van de internationale Netafim Group. De Netafim Group heeft 4300 medewerkers wereldwijd en is de wereldwijde marktleider op het gebied van efficiënte druppelbevloeiing.

Joffrey Bouman, CFO van Revaho, vertelt: “Revaho is een totaalleverancier voor de (glas)tuinbouw. Je hebt eigenlijk maar weinig water nodig om planten te laten groeien en druppelsystemen zijn ooit uitgevonden om gelijkmatiger te irrigeren. Eén van de specialismen van Revaho is het vervaardigen en leveren van op maat gemaakte druppelsystemen. Zo bieden onze systemen ook de mogelijkheid om naast irrigatie ook doelgericht voedingsmiddelen of gewasbescherming toe te dienen. Op deze manier proberen wij onze klanten de beste en meest efficiënte tools te bieden voor in hun kassen.”

 

Revaho kassencomplex Kazachstan

 

Onlangs heeft Revaho een grote opdracht binnengehaald voor de export van complete kassen naar Kazakhstan. Het zogenaamde Shymkent Greenhouse Project omvat de bouw van 10 hectare aan kassen bedoeld voor komkommers en tomaten. Bouman: “We hebben onze klant ontmoet tijdens een internationale agri- beurs. Hij heeft in Kazakhstan een nieuw opgericht bedrijf genaamd Ecoinvest S.A, maar de afnemer (en zustermaatschappij van Ecoinvest) is Marcotex Ltd uit Ras al-Khaimah in de Verenigde Arabische Emiraten. De eigenaar van Marcotex komt uit Oostenrijk en is al zo’n 20 jaar actief in de katoenindustrie in Kazakhstan en hij ziet het potentieel om daar verse groente te kweken voor de Russische markt. Het was voor Revaho belangrijk om het risico op de debiteur zo klein mogelijk te maken en daarom hebben we het fabricatie- en kredietrisico afgedekt via Atradius Dutch State Business.”

Voor de acceptatie van het project is er door Atradius Dutch State Business ook een milieu en sociale beoordeling gedaan. Hiervoor is gekeken naar de reputatie van Revaho en de afnemers Ecoinvest/Marcotex. Daarnaast is er gekeken naar de effecten op mens en milieu. Op basis van de beschikbare informatie werd het project beoordeeld als aanvaardbaar.

Het project zelf wordt gebouwd op een leeg stuk land in de regio Shymkent in het zuiden van Kazakhstan. Het benodigde land was al aangeschaft en er is al een begin gemaakt met grondwerk en infrastructuur rondom de kassen. Bij de bouw van de kassen wordt rekening gehouden met het lokale klimaat, warme zomers en kans op sneeuw in de winter. De omgeving biedt de benodigde infrastructuur in de vorm van wegen en elektriciteit. Er liggen enkele dorpen in de omgeving waar de werknemers vandaan zullen komen. Daarnaast zullen naar verwachting ongeveer 150 FTE werkzaam zijn bij de kassen.

Bouman: “Het is voor ons een groot project en het duurt een kleine anderhalf jaar voordat de kassen volledig operationeel zijn. Om dit te realiseren moet in het voortraject ook de verzending van alle goederen goed worden geregeld. Onze logistieke partner zorgt voor het hele transport, van de documentatie tot en met de verscheping van alle materialen.”

Revaho kassencomplex Kazachstan

De kassen worden ingericht voor het verbouwen van komkommers en tomaten. Voor de expertise die nodig is om deze groenten te verbouwen maakt Ecoinvest gebruik van een Nederlandse adviseur. Deze zal onder meer verantwoordelijk zijn voor de keuze van de toeleveranciers, het plan voor het planten en oogsten van de gewassen, de training van het personeel en het opleiden van de lokale landbouwexperts. Zij zullen in ieder geval minimaal een jaar na de installatie werkzaam blijven bij het kassencomplex.

Bouman: “Als alles goed gaat kan er in het voorjaar van 2020 voor het eerst worden geoogst. De verwachtingen zijn in ieder geval goed. We hebben zelfs al een verzoek gekregen om de kassen uit te breiden. Op basis hiervan hebben we gelijk een aanvraag voor een verzekering gedaan voor de tweede fase van het project. Hier heeft Atradius Dutch State Business de dekkingstoezegging inmiddels al voor afgegeven.”

Voor dit project levert Revaho de complete kassen, maar ze zijn ook een belangrijke toeleverancier voor andere kassenbouwers en installateurs. Bouman: “Nederlandse kassenbouwers staan wereldwijd bekend om hun expertise. En aangezien de Nederlandse markt voor kassen redelijk verzadigd is, zijn veel kassenbouwers over de grenzen actief. Vooral deze internationale markt blijft ontzettend groeien, en door de wereldwijde aanwezigheid van Netafim profiteren wij hier natuurlijk ook van. Uiteindelijk ligt onze kracht in het aanbieden van een totaalpakket zodat we de beste ‘customer experience’ kunnen aanbieden.”