Productielijn uit Almelo voor Braziliaans dierenvoer

Persbericht

FTNON Almelo BV (hierna FTNON) bestaat al meer dan 50 jaar en begon destijds met de bouw van machines voor de voedingsindustrie.

Met kantoren in Almelo, Delft, Horst, Salinas (USA) en Shanghai (China) zijn ze internationaal vertegenwoordigd en maken ze gebruik van een wereldwijd dealernetwerk. Inmiddels is de onderneming in de specifieke marktsectoren “fresh cut”, “thermal” en “pet food” uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van turn key oplossingen. FTNON houdt zich bezig met ontwikkeling, engineering en met productie en installatie en is een business unit van het Amerikaanse concern JBT Corporation. Ook JBT levert installaties voor “pet food”, zoals vul- en sluitsystemen voor blikken, in-containersterilisatie van blikken, pouches en trays, alsmede High Pressure Processing (HPP) technologie. 

FTNON heeft samen met een Amerikaanse bank Atradius Dutch State Business benaderd in verband met een project van Manfrim Industrial e Comercial LTDA (hierna Manfrim).

Manfrim is een familiebedrijf gevestigd in Brazilië dat al meer dan 50 jaar actief is in de voedingsindustrie. Van oorsprong was Manfrim actief in de verwerking van maismeel, koffie, graan en rijst. In 2001 is de onderneming zich hoofdzakelijk gaan richten op de productie van premium diervoeding voor honden en katten. De organisatie is een van de grootste producenten van diervoeding in Brazilië.

Tot op heden produceert Manfrim alleen droge diervoeding. Maar door de aanschaf van de machines van FTNON, kunnen zij hun productportfolio uitbreiden met een nieuwe lijn ‘natte’ diervoeding. In dit proces zal FTNON verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de levering en de installatie van een productielijn voor de verwerking van diervoeding. De productielijn zal worden gebruikt voor de diervoeding van het merk Special Dog. Manfrim beschikt zelf al over een eigen machine waarmee een zogenaamde diervoeding emulsie wordt gemaakt. De productielijn van FTNON zal worden ingezet voor aanvullende bewerkingsprocessen totdat de diervoeding uiteindelijk in kleine brokken wordt gesneden.

Voor de transacties is er een kredietverzekering afgesloten. Er zal een aanbetaling van 15% van het contractbedrag worden gedaan en de rest zal worden gefinancierd door middel van een 5-jarig koperskrediet met de Amerikaanse bank. FTNON zal 80% van het contractbedrag ontvangen zodra de goederen klaar zijn voor transport en de resterende 5% zal worden voldaan na inbedrijfstelling, training en ondertekening van de acceptatieprotocollen door de debiteur.

Onder andere vanwege de aard en de beperkte omvang van de transactie zijn er geen onaanvaardbare negatieve milieu- en sociale effecten te verwachten. Bovendien hebben beide exporteurs MVO hoog in het vaandel binnen de organisatie en werken ze conform internationale standaarden, zoals de UN Global Compact en de OESO-richtlijnen.

Inmiddels is de productie voor FTNON in volle gang, en de verwachting is dat de productielijn in Februari 2019 volledig operationeel zal zijn in de fabriek van Manfrim in Brazilië.