Nederlandse recycling sorteerinstallatie naar de VS

Persbericht

Bollegraaf Recycling Solutions (hierna: Bollegraaf) uit Appingedam ontwerpt en fabriceert machines en installaties voor de recyclingindustrie over de hele wereld.

Zij leveren machines, balenpersen, sorteersystemen, shredders en transportbanden voor de verwerking van oud papier, huishoudelijk – en industrieel afval. Inmiddels is het bedrijf, dat sinds 1961 bestaat, uitgegroeid tot een van de grootste mondiale spelers op het gebied van recyclingoplossingen.

In de Verenigde Staten is Van Dyk Baler Corp (hierna: Van Dyk) de Amerikaanse dealer voor de Bollegraaf groep. Van Dyk heeft bij Bollegraaf een uitbreiding van een bestaande Bollegraaf recycling sorteerinstallatie besteld die bestemd is voor de stad Homewood in Alabama. Bollegraaf bouwt de machines voor de recycling sorteerinstallatie in Nederland. Van Dyk is verantwoordelijk voor het transport en de installatie van de machine ter plaatse. Van Dyk heeft zelfstandige betalingsverantwoordelijkheid voor de machines aan Bollegraaf.

Bollegraaf ontvangt van Van Dyk een vooruitbetaling van 40% van de contractprijs. Voor deze eerste vooruitbetaling moet Bollegraaf een vooruitbetalingsgarantie laten stellen. Dit houdt in dat Van Dyk de vooruitbetaling weer terug zou kunnen vorderen door het opvragen van garanties. Bollegraaf heeft Atradius Dutch State Business (ADSB) gevraagd om een dekking onder de Fair Calling Facility. Dit bestaat uit twee delen: dekking van de eerste 40% vooruitbetaling voor Bollegraaf als het verzoek om terugbetaling van Van Dyk onterecht is, en afgifte van een contragarantie. Dat laatste betekent dekking in alle gevallen van het terug te betalen bedrag voor de huisbankier van Bollegraaf – ABN AMRO. Doordat de bank de garantie heeft dit bedrag altijd terugbetaald te krijgen, belast het de kredietfaciliteit van Bollegraaf niet.

Bij verzoek om dekking onder de Fair Calling Facility gaat het er enerzijds om of de moraliteit van de afnemer – in dit geval Van Dyk – goed is. Anderzijds gaat het erom of de exporteur – Bollegraaf in deze – in staat is de afgesproken prestatie(s) te kunnen leveren en of de continuïteit van het bedrijf voldoende gewaarborgd is.

Atradius DSB heeft geen reden om te twijfelen aan de moraliteit van Van Dyk. Sinds de oprichting in 1984 is Van Dyk de dealer van Bollegraaf in de Verenigde Staten en heeft zij altijd tijdig de betalingen voor eerdere transacties voldaan. Dat Bollegraaf, gezien haar jarenlange ervaring in binnen-en buitenland de expertise heeft om deze recycling sorteerinstallatie te kunnen produceren, is voor ADSB evident.

Gezien de beperkte omvang en looptijd van de garantie - 3,5 maand -, de positieve boekontwikkelingen bij Bollegraaf en de goede betaalervaringen met Van Dyk, heeft ADSB de garantie in dekking genomen en de contragarantie aan de garantie stellende bank afgegeven.