Graidco wil blijven groeien en gaat naar Gambia

Atradius nieuws

Graidco staat voor Global Relief Aid and Development Company en is opgericht in 2013.

 

Graidco is gevestigd in Tholen, en richten zich vooral op de inkoop, levering en installatie van apparatuur voor projecten die worden gefinancierd door organisaties zoals bijvoorbeeld ontwikkelingsbanken en NGO's.

 

 

Graidco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max Simon, oprichter en Managing Director van Graidco: “Tien jaar geleden is Graidco Global Relief opgericht als aanvulling op de business van Devotra. Waar Devotra zich met name richt op turn-key projecten op het gebied van onderwijs en training, is Graidco zich gaan richten op nieuwe productgroepen. Zo zorgen wij onder meer zorgen voor de inkoop, levering en installatie van apparatuur, gecombineerd met trainingen om de apparatuur te bedienen indien nodig. De projecten kunnen uiteenlopen van bijvoorbeeld keuken- en bakkerijbenodigdheden tot en met medische of laboratoriumapparatuur. We doen dit nu met een team van negen personen, maar we willen graag uitbreiden.”

De klantenkring van Graidco bestaat met name uit organisaties zoals de Verenigde Naties, ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank, het European Development Fund en andere NGO’s. Zij schrijven in op tenders die worden gepubliceerd op openbare websites voor internationale aanbestedingen. Voor een dergelijke tender moeten redelijk wat documenten worden aangeleverd, en in dit geval ging het om dozen vol papierwerk. Deze transactie omvat namelijk meer dan 500 verschillende producten voor technische scholing met betrekking tot de vakgebieden civiele techniek, elektrotechniek, mechanische techniek en IT. Het gaat dan bijvoorbeeld om specifieke meters, speciale weegschalen, machines, maar bijvoorbeeld ook kantoormeubilair.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Global Relief Aid and Development Company

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max Simon: “Voor de inkoop van deze producten maken we gebruik van een wereldwijd netwerk van fabrikanten en leveranciers. Vanuit ons eigen magazijn zorgen we vervolgens voor de logistieke afhandeling. Dat houdt in dat we zorgen dat de goederen van verschillende fabrikanten worden samengevoegd en goed worden verpakt. Deze kunnen dan als pakketten of in containers worden verscheept zodat alle apparatuur onbeschadigd kan worden afgeleverd. De installatie van apparatuur en de trainingen worden dan meestal uitgevoerd door lokale of regionale specialisten uit ons netwerk.”

De noodzaak voor werkkapitaal

Het Ministery of Basic and Secondary Education in Gambia heeft vorig jaar een donatie van de Wereldbank ontvangen en begin dit jaar werd de aanbesteding aan Graidco gegund. Dankzij deze donatie kunnen twee scholen worden voorzien van nieuwe laboratoriumapparatuur. Omdat de transactie wordt betaald uit een programma van de Wereldbank hoeft de transactie zelf niet te worden verzekerd. Maar voor Graidco was er echter wel behoefte aan meer werkkapitaal. Om de bank voldoende comfort te bieden is er een werkkapitaaldekking afgesloten voor een deel van de contractprijs. Daarnaast had Graidco zelf behoefte aan contragaranties voor de ontvangen vooruitbetaling van 20% en een uitvoeringsgarantie van 10%. Daar speelt Atradius DSB dan ook een rol.

Voorfinanciering is standaard in deze business, dus het is belangrijk om toegang te krijgen tot financiering. Onze kredietlijn bij de bank was echter opgebruikt. Maar door gebruik te maken van de werkkapitaaldekking en de contragaranties kregen we meer financiële ruimte en konden we deze opdracht tenminste uitvoeren zoals gepland. We zijn dan ook erg blij met de ondersteuning van Atradius DSB in combinatie met de Rabobank om dit voor elkaar te krijgen.

Max Simon, oprichter en Managing Director van Graidco

 

Graidco is de afgelopen tijd snel gegroeid. Ze krijgen veel projecten gegund en reageren daarom niet meer op alle tenders. Max Simon: “Inmiddels hebben we projecten uitgevoerd in meer dan 70 landen. De meeste projecten zijn in Afrika, maar we hebben ook redelijk wat projecten gedaan in Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika. Maar we blijven groeien en hoe sneller je groeit, hoe belangrijker de financiering wordt. En daarnaast moeten we ons team vergroten als we meer opdrachten willen uitvoeren. Om dat te doen gaan we in 2024 ook verhuizen naar een nieuw kantoorpand. Dat geeft ons dan hopelijk de ruimte die we nodig hebben. Bovendien hebben we de weg naar Atradius DSB wel gevonden en hebben inmiddels een nieuwe aanvraag ingediend.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministery of Basic and Secondary Education in Gambia

 

 

 

 

 

 

 

De foto's zijn gemaakt door Max Simon van de huidige situatie op de scholen.

Contact 

Wilt u meer weten over de producten van Atradius Dutch State Business en hoe deze de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?