DAF Trucks voor grootste wegvervoerder van Indonesië

Atradius nieuws

Met een productie van zo’n 60.000 trucks per jaar neemt DAF een belangrijke positie in op de Europese markt voor vrachtwagens.

Maar ook in andere delen van de wereld doet het Eindhovense bedrijf het goed. In bijvoorbeeld Taiwan is DAF marktleider onder de niet-Aziatische truckfabrikanten. Hier rolde recentelijk de 5000e lokaal geassembleerde truck van de band. In andere Aziatische (en overigens ook in Afrikaanse) landen is flink geïnvesteerd in uitbreiding van het dealernetwerk. Investeringen zijn er eveneens in nieuwe technologie. Zo wordt samen met TNO gewerkt aan ‘Eco Twin Truck Platooning’, waarbij trucks zeer dicht op elkaar kunnen rijden en tot 10% brandstof besparen. Gebruik van brandstof besparende aandrijflijnen en lichtgewicht componenten en de introductie van andere innovaties leverden DAF dit jaar de prestigieuze ‘International Truck of the Year Award’ op.

Truck on road

De groei van DAF in de Aziatische regio wordt onderstreept door de bestelling van 125 DAF Trucks (plus 30 gebruikte aanhangwagens en onderdelen) door PT Siba Surya. Deze transportonderneming geldt als de grootste wegvervoerder van Indonesië, met een vloot van 1.400 trucks. Het hoofdkantoor is gevestigd in Semarang en telt dertien distributiecentra verspreid over Java en Sumatra. Er werken ongeveer 1.600 mensen. PT Siba Surya is een dochteronderneming van PT Siba Silawangi Bangkit.

 

De uitbreiding van de vloot komt voort uit de groeiende vraag naar transport in Indonesië. PT Siba Surya wil nieuwe routes en distributiecentra openen op Sumatra en Bali, en investeren in nieuwe vrachtwagens. Het gaat om uitbreiding, maar ook om vervanging van bestaande trucks. Het bedrijf hecht veel waarde aan de veiligheid van mensen en lading, en aan tijdige leveringen. Daarom maakt het als één van de weinigen in Indonesië gebruik van een transport managementsysteem en van een uitgebreid onderhoudsprogramma. Dit houdt de voertuigen in goede conditie.

 

De transactie van DAF is via Atradius Dutch State Business verzekerd voor het fabricage- en kredietrisico. Voor de acceptatie is het risico beoordeeld op basis van verschillende aspecten zoals het landenbeleid op Indonesië, de financiële situatie van de afnemer/debiteur en de holding waarvan PT Siba Surya deel uitmaakt, het management, het beleid, de agentencommissie en de ontwikkelingen in de markt.

 

Omdat deze transactie bestaat uit zogenaamde ‘movable assets’, heeft een reputatiebeoordeling op zowel de exporteur als de debiteur plaatsgevonden. Beide hebben gezondheids-, veiligheids- en milieu managementsystemen die op diverse standaarden gecertificeerd zijn. Ze werken beide zeer actief aan vermindering van hun nadelige milieueffecten en verhoging van de veiligheid. De DAF trucks die worden geleverd, zijn voorzien van de beste technologie voor de beschikbare kwaliteit diesel in Indonesië. Hierdoor wordt de impact op het milieu zoveel als mogelijk gereduceerd.