DAF levert 1320 Super Space Cab trucks aan Girteka

Atradius nieuws

DAF Trucks is een toonaangevende fabrikant van bedrijfsvoertuigen in Europa en daarbuiten.

De Eindhovense truckbouwer biedt een compleet assortiment trucks, variërend van een totaal voertuiggewicht van 7,5 ton tot een treingewicht van 50 ton of meer. DAF produceert onder meer in Eindhoven, maar ook in België, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Australië en Taiwan. Verder heeft DAF een internationaal netwerk van meer dan 1.100 professionele dealers en servicepunten in Europa, Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië.

De onderneming DAF bestaat al bijna 95 jaar en is marktleider in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, Portugal en Bulgarije. Bovendien is het de Europese marktleider in het segment van 'trekkers' en het nummer één importmerk in de twee grootste truckmarkten in Europa: Duitsland en Frankrijk.

Wereldwijd heeft DAF zo'n 10.000 mensen in dienst, waarvan ongeveer 6.500 medewerkers op de locatie in Eindhoven. DAF produceert sinds 1957 ook haar eigen motoren.

De nieuwste truck van DAF

DAF Trucks onthulde in juni een volledig nieuwe generatie trucks voor de lange afstanden en het zware transport. Het zijn de eerste trucks op de markt die gebruik maken van de nieuwe Europese richtlijnen voor 'masses and dimensions'. Daardoor zijn de voertuigen direct de nieuwe benchmark op het gebied van efficiency (door een volledig nieuwe aerodynamica en nieuwe aandrijflijnen), veiligheid (onder meer dankzij 33% grotere ramen en driver support systems) en bestuurderscomfort (dankzij de veel grotere cabines en ongekende instelmogelijkheden). Ook is het voertuigplatform volledig voorbereid op toekomstige aandrijflijnen -  en zijn de zuinige ultramoderne dieselmotoren vanzelfsprekend geschikt voor de nieuwste generaties biobrandstoffen en hernieuwbare e-fuels. Dat alles om bij te dragen aan DAF's ambitie om de C02-uitstoot van het wegtransport verder te helpen verminderen.

Onlangs kocht Girteka 1320 DAF XF's 480 FT Super Space Cab. DAF levert sinds 2017 trucks aan Girteka. Sindsdien is de Eindhovense truckbouwer een prefered supplier van Europa's grootste transporteur; de trucks van DAF blinken uit in efficiency, betrouwbaarheid en comfort.

Girteka is opgericht in 1996 en beschikt over een vloot van meer dan 9000 vrachtwagens en trailers, en meer dan 20.000 medewerkers. Ze zijn de grootste speler op de Europese markt voor wegvervoer van gekoeld transport voor voedsel en klimaatgevoelige apparatuur.

De uitbreiding van de nieuwe vrachtwagens en opleggers stellen het bedrijf in staat de beste werkomstandigheden voor zijn werknemers te garanderen. Hierbij ligt de nadruk ligt op de veiligheid van de chauffeurs, waarbij moderne en nieuwe technologische oplossingen de beste werkervaring mogelijk maken. Het is op zijn minst even belangrijk dat de nieuwe vrachtwagens een lage CO2-uitstoot hebben, waardoor Girteka Logistics de kans krijgt om de impact op het milieu aanzienlijk te verminderen. De vrachtwagens zijn deels bestemd voor vervanging van de bestaande vloot en zullen deels dienen als uitbreiding voor de uitvalsbasis in Polen.

De vrachtwagens worden verspreid over 2021 en 2022 geleverd. Hiervoor zijn twee leveringsovereenkomsten opgesteld. Bij inwerkingtreding van de leveringsovereenkomsten is een aanbetaling gedaan van 2,2% van het contractbedrag. Dit was mogelijk vanwege de speciale maatregelen die tijdens de Coronacrisis gelden.

Om de transactie te realiseren wordt gewerkt met een koperskrediet, verdeeld over de twee tranches. Er is overeengekomen dat de afnemer Girteka de lening terugbetaalt in tien halfjaarlijkse termijnen.