Economic Outlook - Stagflatie

Market Monitor

  • Indonesië,
  • Ierland,
  • Japan,
  • Mexico,
  • Zweden,
  • Taiwan
  • Landbouw,
  • Machines/Engineering,
  • Financiële diensten

08 jan 2023

Lees hier de samenvatting van de laatse Economic Outlook over de uitdagingen die 2023 zullen brengen.

De wereldeconomie staat voor een ongekende combinatie van uitdagingen die haar in 2023 op de rand van een recessie brengen. De hardnekkige inflatie is de ernstigste uitdaging, die verstrekkende gevolgen heeft voor de hele economie. We bevinden ons nu in een gevreesde 'stagflatie'-realiteit - een realiteit die wordt gekenmerkt door een laag BBP maar een hoge prijsgroei. De centrale banken zijn overgegaan tot een agressieve verstrakking om te voorkomen dat de hoge prijzen en de lage groei blijven aanhouden. Hoewel dit ten koste gaat van de mondiale vraag, kan het net genoeg zijn om voor 'stagflatie-light' te zorgen.

Belangrijkste punten

Verwacht wordt dat de mondiale bbp-groei sterk zal vertragen van 2,9% in 2022 tot 1,2% in 2023 omdat de stagflatie begint. De vertraging heeft een brede basis en is vooral te wijten aan de kosten van levensonderhoud in de geavanceerde economieën, de verkrapping van de financiële voorwaarden, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de aanhoudende gevolgen van de pandemie. De vertraging zou echter van relatief korte duur moeten zijn, aangezien de inkrimping van de vraag de prijzen in de loop van het jaar zal doen afkoelen.

Wij verwachten dat de wereldwijde CPI-inflatie nu haar hoogtepunt heeft bereikt en dat de desinflatie tot in 2023 zal aantrekken, waardoor het gemiddelde percentage zal dalen van 7,9% in 2022 tot 5,3%. Door de snelle verstrakking van de monetaire voorwaarden neemt de druk aan de vraagzijde af naarmate de knelpunten in de aanbodketen verdwijnen. De energie- en voedselcomponenten zullen volatiel blijven zolang de oorlog in Oekraïne voortwoedt, maar basiseffecten zorgen voor een neerwaartse inflatie.
De groei van de wereldhandel valt snel terug naar niveaus die dichter bij de groei van het mondiale bbp liggen naarmate de effecten van de pandemie wegebben en de mondiale vraag afneemt. Nu de sentimentsindicatoren diep in het krimpende gebied zitten, voorspellen wij dat de handel in 2022 met slechts 3% en in 2023 met 1,5% zal groeien.
De geavanceerde economieën als geheel zullen hun groei in 2023 tot stilstand zien komen doordat de hoge inflatie en de strengere financieringsvoorwaarden de koopkracht van de consument beperken. Vooral de situatie van de Europese economieën die meer afhankelijk zijn van de energie-invoer uit Rusland is aan neerwaartse risico's onderhevig. 
De bbp-groei in de opkomende markteconomieën (OME's) zal naar verwachting vertragen van 3,6% in 2022 tot 2,9% in 2023. OME's in het algemeen hebben al te maken gehad met krappere binnenlandse financieringsvoorwaarden en overloopeffecten van de inval van Rusland in Oekraïne, met name via de prijzen. Dit zal de groei in 2023 blijven drukken naarmate de mondiale vraag verzwakt en de hogere rente de houdbaarheid van de schuld in gevaar brengt.
Aangezien de wereldeconomie in de eerste helft van 2023 op de rand van een recessie balanceert, onder druk van de geavanceerde economieën, zien wij aanhoudende inflatie als het grootste risico. Als zich naast een vicieuze loon-prijsspiraal in de geavanceerde economieën nog meer schokken in de energieprijzen voordoen en de monetaire beleidsmakers er niet in slagen de prijsstijging te beteugelen, zou dit leiden tot een diepere wereldwijde recessie met nog hogere prijzen die de groei verder afremmen. Wij noemen dit scenario "sterke stagflatie" en verwachten dat het de mondiale bbp-groei zou halveren tot 0,6% in 2023.

 

Downloads