Van den Heuvel levert mangoproductielijn aan Gambia

Atradius nieuws

Van den Heuvel Dairy and Food Equipment (Van den Heuvel) is gespecialiseerd in de levering van productielijnen voor de zuivel- en voedselindustrie.

Het bedrijf is 50 jaar geleden begonnen als leverancier van melkverwerkende machines. In de loop der tijd zijn de machines groter en complexer geworden. Bovendien maken ze nu ook machines voor andere voedselindustrieën.

De verdeling van de machines is ongeveer 70% zuivel en 30% andere toepassingen. Inmiddels bestaat ongeveer 60 % van de omzet uit export, met name naar opkomede markten, De klanten zijn vooral uit het mkb-segment.

Iedere machine die ze leveren is uniek. Voor iedere opdracht worden samen met de klant de behoeften geïnventariseerd en vervolgens wordt daar de machine op aangepast. Dat kan om een volledig nieuw ontwerp gaan, maar vaak wordt er een combinatie gemaakt van bestaande (gereviseerde) onderdelen samen met nieuwe. Van den Heuvel kan de hele productielijn leveren, van verwerking van de grondstoffen tot het uiteindelijk vullen van de verpakkingen. Uiteraard geven ze garantie en leveren ze vervangende onderdelen als dat nodig is.

De deal die Van den Heuvel verzekerd heeft bij Atradius Dutch State Business is de levering van een productielijn voor mangosap aan Rahma in Gambia. De transactie werd gefinancierd door Invest International en OHV, die de wissels verdisconteert, waardoor Van den Heuvel over werkkapitaal kan beschikken.

 

 

 

mango processing plant

 

 

Rahma Gambia Limited is in 2016 opgericht door Alasan Gent Ceesay, een Brits-Gambiaanse ondernemer met een opleiding aan de Cambridge University, die ook de CEO en de enige aandeelhouder is. Het bedrijf heeft 60 FTE personeel en is begonnen als importeur en distributeur van voedingsmiddelen. De grondstoffen worden in grootverpakking ingekocht en vervolgens herpakt in kleinere verpakkingen. Het gaat voornamelijk om agrarische grondstoffen zoals rijst, suiker en melkpoeder.

Daar komt nu een productielijn voor mango- en andere lokale vruchtensappen bij. Alasan zag dat er in zijn regio veel mangobomen groeien, terwijl er met de opbrengst weinig wordt gedaan. Ze liggen grotendeels weg te rotten op de grond. Tot nu toe was er voor de boeren geen noodzaak om een goede opbrengst van de mangobomen te hebben, maar als ze de mango’s naar de fabriek kunnen brengen, verandert dat. Het is dan ook de bedoeling om de boeren te gaan helpen bij het vergroten van de opbrengst. Het achterliggende idee is om de hele regio op deze manier een economische impuls te geven. Het sap is in eerste instantie bedoeld voor de lokale markt en op de langere termijn ook voor export.

 

 

 

staff of Rahma Gambia Ltd.

 

 

De machine die Van Den Heuvel levert, zal in het najaar in gebruik worden genomen. De mango’s zullen machinaal van hun pit en schil worden ontdaan en vervolgens tot sap worden verwerkt om tot slot opgeslagen te worden in 0.5 liter flessen. 

Naast de mangofabriek heeft Alasan de ambitie om vrouwen uit de regio te helpen die verantwoordelijk zijn voor de verbouw van tomaten. Hij is ook bezig met het opzetten van een verwerkingsfabriek voor biologische tomatenpuree, ketchup en andere tomatenproducten met een jaarlijkse capaciteit van 500.000 kg.  

 

 

mangos

 

 

Voor Van den Heuvel ziet de toekomst er rooskleurig uit. De aanvragen blijven gestaag binnenkomen. Bovendien moeten er regelmatig aanpassingen gedaan worden aan bestaande productielijnen. Dit komt mede doordat er telkens nieuwe varianten in de zuivelindustrie worden ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld proteïnedrankjes.

 

Contact 

Wilt u meer weten over hoe de producten van Atradius Dutch State Business de groei van uw onderneming kunnen ondersteunen?  Bekijk hier onze productpagina voor meer informatie.