SPG Prints levert digitale textielprinter

Atradius nieuws

Op een industrieterrein in Boxmeer ligt het hoofdkantoor van SPG Prints Group.

Met ongeveer 450 medewerkers is SPG Prints een belangrijke werkgever in de omgeving bij veel mensen nog steeds bekend als voormalig Stork bedrijf. SPG Prints produceert totaaloplossingen voor het printen van onder meer textiel, labels en wandbekleding.

Wereldwijd heeft SPG Prints meer dan 1300 medewerkers en 10 vestigingen in onder meer de VS, Brazilië, China en India. Het bedrijf is wereldwijd marktleider geworden door de uitvinding van de rotatiezeefdruk. Dit gaf in de jaren ’70 en ‘80 een enorme voorsprong op de concurrentie omdat deze techniek het drukproces enorm versnelde. Bovendien konden zij hun voorsprong behouden omdat speciale inkt, en de zogenaamde ‘screens’ (een soort sjablonen) die werden gegraveerd om de illustraties te drukken, ook door SPG werd geproduceerd.

Textielprinter van SPGPrints

Door continu te investeren in research & development heeft SPG nu nieuwe stappen gezet in de markt voor digitale printers. Hiermee wordt het textiel als het ware ingekleurd door van bovenaf verf op de doeken te spuiten met hele kleine printkopjes. Over het algemeen staat de textielindustrie niet direct bekend om duurzaamheid. Maar met deze nieuwe digitale print technologie is het bedrukken van textiel veel minder vervuilend en is er geen afvalwater.

Conventioneel drukwerk is bovendien qua kennis en know-how veel lastiger dan digitaal drukwerk onder meer vanwege het graveren van de screens. Daarnaast duurt het omzetten veel langer waardoor het eigenlijk relatief duur is om korte runs te produceren.

René Körber, credit manager bij SPG Prints verteld: “Aletex in Italië is een nieuwe nieuwe speler in de markt die gebruik wilde maken van een digitale textielprinter. Zij hebben gekozen voor de zogenaamde Pike Printing Unit. Aletex is actief in het high-end segment van de textielprint industrie. En met digitaal drukwerk spelen zij in op de toenemende vraag naar flexibel printen.”

Aletex brengt al een kledinglijn en twee bikinilijnen uit onder de namen Positano-mode, Whykini en Wowbikini en ze leveren aan kleinere en middelgrote modehuizen. Bovendien verwachten ze dat de orderportefeuille zal groeien wanneer zij ‘on-demand’ kunnen drukken. 

Körber: “Voor ons is Italië sowieso een heel belangrijke afzetmarkt, omdat hier de kwaliteitsverwachting hier erg hoog is. We hebben een enorm bekende merknaam als het gaat om conventioneel printen, maar we willen uiteraard dezelfde reputatie opbouwen als het gaat om digitale textieldruk.”

Het was ongeveer 15 jaar geleden dat SPG Prints voor het laatst gebruik heeft gemaakt van de diensten van Atradius Dutch State Business. Door deze aanvraag kwam Atradius Dutch State Business weer op de radar. 

Körber: “Wij leveren niet alleen de textielprinter, maar ook afrol-, droog en oprolunits. De transactie is gesplitst in twee delen. Voor de textielprinter maken we gebruik van de DTIF (Dutch Trade en Investment Fund) faciliteit. Dit komt omdat onze bank heeft aangegeven dat de bedragen voor de wissels te laag zijn om in disconto te nemen. Met de DTIF-faciliteit konden we wisselfinanciering aanbieden aan Aletex op basis van 10 halfjaarlijkse termijnen. De levering van de afrol-, droog- en oprolunits heeft dezelfde betalingsvoorwaarden, maar wordt door ons zelf gefinancierd.”

SPG Prints blijft continu door ontwikkelen, zowel in de conventionele druk als de digitale druk. Körber: “Wereldwijd kom ik heel vaak producten van textiel, maar ook behang of etiketten tegen waarvan ik weet dat het gemaakt is met machines van SPG Prints. Dat is iets om trots op te zijn. Dat blijkt ook uit de betrokkenheid van de medewerkers. Want een jubileum van 40 of zelf 50 jaar bij de zaak is bij ons geen uitzondering.”