Philips levert MRI-scanner aan ziekenhuis in Quito

Persbericht

Philips is in Nederland van oudsher vooral bekend door haar gloeilampen en consumentenelectronica.

Minder bekend is dat ruim 40% van de totale Philips-omzet voor rekening komt van haar gezondheidstak: Philips Medical Systems (PMS). PMS ontwikkelt innovatieve oplossingen binnen de gezondheidszorg en levert overal ter wereld medische apparatuur. Daarmee is PMS een toonaangevende speler op de wereldmarkt.

MRI-scanner naar Quito

Een van de klanten van PMS is Axxiscan, waaraan Philips een Magnetic Resonance Imaging (MRI)-scanner levert en installeert voor USD 1,55 miljoen (EUR 1,26 miljoen). Axxiscan is een medische dienstverlener in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito en is officieel in 2007 opgericht. Een van haar voorlopers bood toen echter al ruim 10 jaar ambulante zorg in Quito. Toen rond 2000 de eerste initiatieven van de grond kwamen om een medische onderwijs- en onderzoeksinstelling op te zetten, is het Axxis Hospital ontstaan. Het Axxis Hospital is een groot ziekenhuis in Quito met specialistische zorg en behandelruimten, waaronder medische diagnostische scans.

Philips MRI Scanner Quito

Kleine onderneming

Complex aan het verzekeren van deze transactie is de relatief kleine omvang van Axxiscan. Hoewel de onderneming winstgevend is, is de investering in de nieuwe MRI-scanner fors in verhouding tot het eigen vermogen. Daarom is een garantie gevraagd van een ander ziekenhuis in de groep: Omniscan. Hoewel Omniscan niet veel groter is dan Axxiscan, heeft Atradius Dutch State Business het debiteurenrisico van de gecombineerde financiële situatie van afnemer en garant als acceptabel beoordeeld. Daarbij speelt ook mee dat Philips al vijf keer eerder een MRI-scanner aan Omniscan heeft geleverd en daarbij positieve ervaringen heeft opgedaan.

Afdekken kredietrisico

Bij inwerkingtreding van het contract voor de levering en installatie van de MRI- scanner doet Axxiscan een aanbetaling van 15% van de contractprijs. Voor de overige 85% krijgt zij van Philips een leverancierskrediet voor een periode van 4 jaar op basis van kwartaaltermijnen. Voor deze kredietperiode wil Philips het betalingsrisico bij Atradius Dutch State Business verzekeren en wil zij een directe garantie na levering ontvangen.

Dollarschaarste Ecuador

Voor de afgifte van de polis zijn naast de financiële prestaties van Axxiscan en Omniscan ook haar aandeelhouders en management (positief) beoordeeld en het landenrisico van Ecuador. Dit land heeft te kampen met grote economische problemen door het uitblijven van herstel van de lage olieprijs en de schaarste aan dollars. De economen van Atradius gaan echter uit van een geleidelijk herstel van de olieprijs en langzame, maar zekere beleidsaanpassingen. Een milieu- en sociale beoordeling was bij deze verzekering niet nodig omdat de transactie kleiner is dan EUR 10 miljoen en het geen gevoelige sector betreft.

Alle seinen staan dus op groen voor de levering van een gloednieuwe Philips MRI-scanner aan Ecuador. Wie tijdens een rondreis door Ecuador in Quito onverhoopt een MRI-scan moet laten maken, heeft inmiddels grote kans door een Nederlands product te gaan.