Marel slachtlijn en GEA koeling voor Mexico

Atradius nieuws

Marel Red Meat Slaughtering B.V. uit Lichtenvoorde maakt deel uit van de IJslandse Marel Group, een mondiale leverancier van verwerkingssystemen voor de vlees-, vis- en pluimvee-industrie.

Marel telt in Nederland circa 1.800 medewerkers. Het bedrijf besteedt in het ontwerp maximale aandacht aan dierenwelzijn, ergonomie en hygiëne. Marel levert voor het hier betreffende project in Mexico een varkensslachtlijn, afvalwaterzuivering, een snijzaal, een krattentransportlijn en supervisie op de installatie.

GEA Refrigeration Netherlands uit ’s-Hertogenbosch behoort tot de GEA Group. Deze Duitse onderneming is één van ’s werelds grootste leveranciers voor de voedselverwerkende industrie. Alle koelinstallaties en -systemen van GEA voldoen aan de internationale eisen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het bedrijf gebruikt de natuurlijke koelmiddelen NH3 en CO2, en niet-gehalogeneerde koolwaterstoffen. GEA levert voor het project in Mexico een koeltechnische installatie, engineering en projectmanagement voor een gezamenlijke contractwaarde van EUR 10 miljoen.

 

De afnemer is Granjas Carroll de Mexico (GCM): Zij zijn een van de grootste varkensproducenten van Mexico, met circa 1250 medewerkers en een jaaromzet van ruim USD 200 miljoen. GCM  is een joint venture van Agroindustrias de Mexico (onderdeel van mondiale grondstoffenhandelaar Ecom Trading) en Smithfield Foods. Smithfield Foods is een Amerikaans bedrijf is met 50.000 medewerkers en een jaaromzet van USD 14,5 miljard de grootste varkensvleesproducent ter wereld (en onderdeel van de Chinese WH Group).

GCM verkoopt levende varkens en wil groeien door de bedrijfsactiviteiten uit te breiden met vleesverwerking. Het bedrijf bewandelt hiervoor twee routes: een uitbreiding van het aantal varkensstallen en een uitbreiding van de activiteiten met het zelf slachten van varkens. Voor dit laatste wordt een nieuwe varkensslachterij gebouwd. Daarmee kan GCM afscheid nemen van de verouderde lokale slachthuizen, waar aspecten zoals veilig werken, diervriendelijkheid en hygiëne over het algemeen op een laag pitje staan.

Bij Atradius Dutch State Business (ADSB) is een aanvraag ingediend voor verzekering van het fabricatie- en kredietrisico.

Bij de beoordeling van dit risico zijn diverse elementen onderzocht, zoals operationele kasstroom, de solvabiliteit, de rentabiliteit en de toegang tot aanvullende funding. Ook de markt biedt een gunstig beeld: de aanzienlijke thuismarkt maar ook de exportmogelijkheden naar Japan en Europa zorgen ervoor dat GCM niet afhankelijk is van afzet in de VS, dat door de recente anti-Mexicaanse sentimenten een punt van aandacht was. Voorts bevinden de productielocaties van deze afnemer zich niet in de gebieden waar een veiligheidsrisico heerst. Daarmee past de transactie in het landenbeleid van ADSB.

Er heeft ook een uitgebreide milieu- en sociale beoordeling plaatsgevonden. Daarbij bleek dat GCM zich, mede dankzij toegang tot de kennis van de twee aandeelhouders, ontwikkeld heeft tot een innovatief bedrijf. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat daarbij nadrukkelijk op de agenda.

Dit uit zich op meerdere manieren. Zo is GCM de enige varkensproducent in Mexico met een ISO 14001 (milieu-)certificering. Het bedrijf bouwt een centrale die methaan van varkensmest omzet in energie voor de eigen productieprocessen. Er zijn protocollen die het dierenwelzijn bevorderen en de transportlijnen zijn relatief kort. Verder ligt de slachterij in een gebied waar geennoemenswaardige negatieve effecten op milieu en sociale omgeving zullen zijn. De nieuwe varkensslachterij zal naar verwachting werkgelegenheid bieden aan 800 mensen.

Op basis van de verschillende gewogen risicogebieden, verstrekt ADSB een polis voor deze transacties. De afnemer verkeert in een goede financiële - en marktpositie, en de milieu- en sociale risico’s zijn acceptabel. Deze dekking biedt de Nederlandse vestigingen van Marel en GEA de kans om de nieuwe slachterij van GCM te voorzien van hun innovatieve producten.