Een reuzenrad van Mondial Rides voor Taevapark

Atradius nieuws

Mondial Rides (de handelsnaam van Bureko B.V.) is gespecialiseerd in het bouwen van attracties zoals reuzenraden en observatietorens, maar ook thrillrides.

Het bedrijf uit Terband tekende onder meer voor de ‘Roue de Paris’ op de Place de la Concorde in Parijs; met 70 meter het hoogste verplaatsbare reuzenrad ter wereld. De attracties van Mondial Rides zijn te vinden in pretparken op vele continenten. Ze zijn allemaal ontworpen en gebouwd conform DIN en TÜV-specificaties. Daarmee voldoen zij aan alle eisen die worden gesteld op het gebied van wetgeving, normen en keurmerken.

Aan Taevapark, het grootste overdekte amusementscentrum in Tallinn, levert Mondial Rides een ‘Mondial Giant Wheel’ inclusief installatie. Het gaat om een reuzenrad van ongeveer 45 meter hoog. Er zijn 27 gondels die elk plaats bieden aan 6-8 personen, allemaal voorzien van airconditioning. Verder is het rad voorzien van een volautomatisch programma en openen en sluiten de deuren geheel automatisch. Het rad wordt bovenop het dak van Taevapark geplaatst. Binnen kunnen kinderen zich vermaken met het grootste trampolinecentrum van Europa, een 4D bioscoop, tien meter hoge klimrotsen en een NEMO-achtig wetenschapscentrum.

Reuzenrad

Mondial Rides ontvangt in vier termijnen vooruitbetalingen van Taevapark. De koper heeft daarbij gevraagd om vooruitbetalingsgaranties. Dit houdt in dat Taevapark de vooruitbetalingen weer terug zou kunnen vorderen, door het opvragen van de garanties. Mondial Rides heeft Atradius Dutch State Business (ADSB) verzocht voor dekking onder de fair calling faciliteit. Dit bestaat uit twee delen: dekking van het terug te betalen bedrag voor Mondial Rides als het verzoek daartoe onterecht is (bijvoorbeeld als de reden ervoor niets te maken heeft met de reuzenradtransactie), en dekking van het terug te betalen bedrag in alle gevallen voor de bank van Mondial Rides (ING). In dit laatste geval betekent dit dat de terugbetaling de kredietfaciliteit van Mondial Rides niet belast. Dit komt ten goede aan de liquiditeit van de onderneming.

ADSB heeft het risico behorende bij de gevraagde dekking onderzocht. Taevapark maakt een solide indruk. Het is onderdeel van de Skyparkgroep, dat in 2009 in Tallinn van start ging met een trampolinecentrum langs de snelweg. Dit amusementsconcept is geëxporteerd naar Litouwen, Oekraïne en Rusland. De financiële situatie van het Estse moederbedrijf Näidis AS (anno 1996) geeft een positief beeld. Het feit dat het subsidies van de eigen overheid verkrijgt, is eveneens een goed teken. Aangezien er verder geen negatieve informatie is, acht ADSB de kans op het onterecht opvragen van de garantie niet groot.

Verder staat binnen de fair calling faciliteit de vraag centraal of de exporteur de afgesproken prestaties kan leveren. Mondial Rides voldoet in deze context aan alle normen en richtlijnen.

Gezien de ervaring en het feit dat er geen twijfel is over de continuïteit van Mondial Rides, en gezien het ontbreken van redenen om aan de moraliteit van Taevapark te twijfelen, heeft ADSB besloten om de garanties in dekking te nemen en de contragaranties aan de garanties stellende bank af te geven. Het geeft Mondial Rides de mogelijkheid om een letterlijk in het oog springende attractie neer te zetten en bij te dragen aan het kindervermaak en het groeiende toerisme in de hoofdstad van Estland.