Duurzaamheidsverslag 2017

Atradius nieuws

Onlangs heeft Atradius DSB haar jaarlijkse Duurzaamheidsverslag gepubliceerd.

Het afgelopen jaar stond in het teken van diverse beleidswijzigingen, initiatieven en ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Daarom hebben we ervoor gekozen om dit jaar aan de hand van thema’s te rapporteren. De thema’s die centraal staan zijn: mensenrechten, klimaat, anti-omkoping, transparantie en samenwerking met onze belanghebbenden.

Mensenrechten

Bij de actualisatie van het mvo-beleid voor de exportkredietverzekering (ekv) is nu een extra screeningscriterium geïntroduceerd. Dit houdt in dat bij een verhoogde kans op mensenrechtenschendingen een milieu- en sociale beoordeling nodig is. Om de aandacht voor mensenrechten verder gestand te doen heeft Atradius DSB tevens een beleidsverklaring Mensenrechten gepubliceerd (voor meer informatie over de actualisatie van het mvo-beleid.

Klimaat

In 2017 is binnen het ekv-instrumentarium actief ingezet op het (mede) ondersteunen van goede klimaatprojecten. Door de ekv in te zetten voor het mobiliseren van commercieel kapitaal en financiering ten behoeve van klimaat willen we een bijdrage leveren aan het vergroten van de Nederlandse klimaatinspanningen en het verder vergroenen van onze portefeuille.

Anti-omkoping

Bij het verlenen van verzekering is het uitgangspunt, dat Atradius DSB op geen enkele wijze betrokken wil zijn bij transacties, die tot stand komen of zijn gekomen door omkoping. Atradius DSB heeft in 2017 gewerkt aan het actualiseren van het beleid en procedures op dit vlak. Het gaat hierbij om het formuleren van expliciet anti-omkopingsbeleid, wijzigingen in de verzekeringsdocumentatie (en aanvraagformulier) en informatie over onze due diligence op de Nederlandse exporteur, zijn buitenlandse afnemer en  eventuele agent. In 2018 zal dit worden gefinaliseerd.

Transparantie

Atradius DSB heeft expliciet transparantiebeleid geformuleerd dat inzichtelijk maakt welke informatie wanneer beschikbaar wordt gesteld , op welke wijze, en welke informatie vertrouwelijk is. Dit nieuwe beleid heeft onder meer tot gevolg dat de bestaande lijst met afgegeven polissen op een andere wijze zal worden vormgegeven. We zullen meer informatie publiceren over de transactie zelf, de afweging voor de afgifte van een polis en het type verzekering.

Samenwerking met onze belanghebbenden

Atradius DSB heeft te maken met diverse directe belanghebbenden als het gaat om beleidsontwikkelingen voor de ekv. Om deze reden hebben we voor de actualisatie van het mvo-beleid voor de ekv en het formuleren van nieuw transparantiebeleid de exporteurs, banken en ngo’s en branche-organisaties actief betrokken. Na publieke consultatie van het beleid zijn er consultatiebijeenkomsten georganiseerd waarbij constructieve discussies zijn gevoerd over de verschillende mvo-thema’s.

U kunt alles uitgebreid lezen in het duurzaamheidsverslag.