Bevordering groene exporttransacties Atradius DSB

Atradius nieuws

Atradius DSB voert namens de staat een ambitieuze vergroeningsagenda.

De uitgangspunten van deze agenda zijn gezamenlijk geformuleerd met de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken (de staat). Met de vergroeningsagenda bevordert Atradius DSB zoveel mogelijke groene exporttransacties.

 

Green energy wind turbines

 

Om vergroening te stimuleren heeft Atradius DSB op verzoek van de staat een aantal bijzondere maatregelen geïntroduceerd om de ekv aantrekkelijker te maken voor groene transacties. Teneinde vast te stellen of een transactie voldoet aan de criteria om als groene transactie aangemerkt te worden, heeft Atradius DSB een groene taxonomie ontwikkeld, het zogenaamde ‘Groene Label’.

Transacties worden als ‘groen’ gelabeld als deze substantieel bijdragen aan a) het reduceren van de snelheid van klimaatverandering (klimaatmitigatie) of b) het aanpassen aan de effecten van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Klimaatmitigatie bestaat uit activitei­ten die bijdragen aan het vermijden of beperken van broeikasgasemissies (waaronder koolstofdioxide), of het vergroten van de capaciteit voor de opname van koolstof, bijvoorbeeld door herbebossing. Door klimaat­mitigatie wordt de snelheid van klimaatverandering gereduceerd. Klimaatadaptatie betreft activitei­ten of technologieën die de lokale klimaatkwetsbaarheid aanpakken door de veerkracht van gemeen­schappen, goederen of ecosystemen voor klimaatverandering te verster­ken.

Dergelijke transacties sluiten aan bij de doelstellingen van het VN Klimaatver­drag van Parijs en Sustainable Deve­lopment Goal (SDG) 13: ‘neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden’. Daarnaast is er een derde categorie van niet-klimaat­gerelateerd groen. Deze omvat de activiteiten die niet recht­streeks gericht zijn op de beperking van of aanpassing aan de klimaatver­andering, maar wel een positief effect hebben op het milieu en verder gaan dan de lokale wettelijke vereisten, zoals bijvoorbeeld behoud van de biodiversiteit, afvalbeheer, tegengaan van verontreiniging en het duurzaam gebruik en bescherming van water.

De Groenlijst is op 14 januari jl. aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze lijst maakt inzichtelijk welke transacties onder de ekv als groen gelabeld kunnen worden. En op basis hiervan is het ook duidelijk in welke gevallen exporteurs gebruik kunnen maken van de groene maatregelen die zijn geïntroduceerd. Hierbij valt te denken aan een ruimer gedekt percentage voor groene projectfinanciering, of voor kleinere groene transacties tot € 5 mln soepelere acceptatiecriteria en een bredere definitie van export.

Lees meer over de vergroening van de ekv en de Groenlijst in ‘Het Groene Label’ dat u hieronder vindt (ook beschikbaar in het Engels).

Downloads

Download
Het groene label

11.9MB PDF

Download
The green label

6.82MB PDF